Hilke Maatman (Vacaturebank-Achterhoek.nl) en Judith der Kinderen kijken met tevredenheid terug op de banenbeurs in ICER. Foto: Pauline Redlich
Hilke Maatman (Vacaturebank-Achterhoek.nl) en Judith der Kinderen kijken met tevredenheid terug op de banenbeurs in ICER. Foto: Pauline Redlich Foto:

Grensoverschrijdende banenbeurs

ACHTERHOEK - In ICER van de DRU Cultuurfabriek vond vrijdag de grensoverschrijdende banenbeurs plaats. Organisator Hilke Maatman van Vacaturebank-Achterhoek.nl kijkt terug op een geslaagde eerste editie van de beurs en ziet perspectieven voor een vervolg. "En dat geldt ook voor de samenwerking met Achterhoek Nieuws bv, bij het uitbrengen van de Vacaturekrant Achterhoek", aldus Maatman. Op de beurs konden mensen die op zoek zijn naar een baan terecht bij circa dertig standhouders, allemaal bedrijven die banen te bieden hebben. Gedurende de beurs namen velen de gelegenheid te baat om te kijken welke vacatures er waren.


WW daalt in de Achterhoek sterker dan landelijk

ACHTERHOEK - Eind oktober telde de Achterhoek 7.162 WW-uitkeringen. Een jaar geleden waren dat er nog 320 meer. Deze daling van 4,3% is sterker dan in de meeste andere arbeidsmarktregio's in Nederland. Sinds begin 2015 is de WW-ontwikkeling in de Achterhoek gunstiger dan landelijk. Het aantal WW-uitkeringen is eind oktober 2016 in alle Gelderse regio's flink lager dan een jaar geleden. Van alle 35 arbeidsmarktregio's in Nederland daalde de WW met 6,2% het sterkst in Zeeland. Daarna volgen drie Gelderse regio's: FoodValley met een daling van 5,2%, de Achterhoek met 4,3% en Rijk van Nijmegen met precies 4%. Door de gunstige ontwikkeling in 2015 en 2016 is het aantal WW-uitkeringen als percentage van de beroepsbevolking in de Achterhoek teruggelopen tot 4,6%. Dat is nu zelfs een fractie lager dan het landelijk gemiddelde. De grootste afnames zijn van mensen die voorafgaand aan hun werkloosheid hebben gewerkt in bouw, detailhandel, vervoer & opslag, bij uitzendbedrijven of in zorg & welzijn. De opvallendste toename is die bij het grootwinkelbedrijf. Vooral in de eerste helft van 2016 vielen daar veel ontslagen.