Bewoners kijken geïnteresseerd toe hoe de kinderen creaties maken van de meegebrachte kastanjes. Foto: PR
Bewoners kijken geïnteresseerd toe hoe de kinderen creaties maken van de meegebrachte kastanjes. Foto: PR Foto:

Spinnenwebben en tolletjes maken van kastanjes

Warnsveld - Kinderen van de 5e klas (groep 7)van de vrije school de Zonnewende komen maandelijks in groepjes van vier op bezoek op Huis ter Weegen onder het mom 'Jong ontmoet Oud'. Iedere keer wordt er een ander thema voorbereid en dit levert bijzondere en vaak ook ontroerende ontmoetingen op waarvan wij u hier verslag doen.

Het is herfst. Een betere tijd om te knutselen met dingen uit de natuur is er niet. Alles is klaargezet in de huiskamer van Huis ter Weegen, de bewoners zitten verwachtingsvol aan tafel. Daar komen ze weer aangefietst: Vier kinderen van de Zonnewende, gebracht door een vader. Ze hebben een tas vol Amerikaanse eikels. "Moet je die bestellen uit Amerika?" vraagt een bewoonster. " Nee", antwoordt Eva, "Er is een boom in de buurt en daaronder lagen ze".

Zoals gewoonlijk gaan ze eerst hun naam op een badge schrijven zodat bewoners weten hoe ze heten. De jongens gaan tolletjes maken met de eikels en de meisjes spinnenwebben van eveneens meegebrachte kastanjes. Al snel zijn ze druk in de weer met satéstokjes, een priem, gekleurd garen, papier en kleurpotloden. De bewoners kijken geïnteresseerd toe. Langzaam ontstaat er een samenwerking en enkele bewoners beginnen mee te helpen.
De eerste tolletjes zijn al snel klaar en de kinderen laten zien hoe je die laat ronddraaien. Heel herkenbaar voor onze bewoners. Zij hebben in hun jeugd vaak gespeeld met tollen. Eén bewoonster probeert een tolletje en krijgt er schik in: Keer op keer gaat het tolletje over de tafel. Aan de ander kant van de tafel krijgen de meisjes kleuradvies van een paar dames om te gebruiken voor het web.

De jongens zijn met de mensen driftig aan het tollen. Dan is het bijna tijd om weer te gaan, één meisje weet niet van ophouden en maakt nog gauw even een spinnenweb. Een hele eenvoudige die in 5 minuten klaar is. Het lukt! En de spinnenwebben en de tolletjes mogen de bewoners houden als aandenken en herfstdecoratie op tafel.

Het is een mooie ochtend geweest en de bewoners hebben weer genoten van de spontaniteit van de kinderen en door het spel met de tolletjes zijn ze weer even meegevoerd naar tijden van weleer. De tolletjes die nog op tafel liggen: wie weet wordt er de komende dagen nog een draai aan gegeven. Jammer dat de kinderen pas in januari weer komen.

Henny Pikkert
Activiteitenbegeleidster
Huis ter Weegen