RAAD/HO!?! bleef gemakkelijk scoren en behaalde de overwinning. Foto: PR
RAAD/HO!?! bleef gemakkelijk scoren en behaalde de overwinning. Foto: PR  Foto:

Recreanten RAAD/HO!?! ruim langs doventeam Deafjumpers

Zutphen - In de traditionele basketbalwedstrijd tegen het doventeam Deafjumpers behaalden de speelsters en spelers van de recreanten van RAAD/HO!?! in sporthal De Kei dit seizoen een even ruime als verdiende overwinning.

Deafjumpers, een team van dove en slechthorende speelsters en spelers uit het hele land, startten in de eerste periode voortvarend door al snel een 4-0 voorsprong te nemen. Het lukte het thuisspelende team niet direct om daarop een goed antwoord te hebben. Er werd wel om en om gescoord, maar de achterstand bleef, waardoor de gasten de eerste periode met 6 punten voorsprong afsloten. In het tweede kwart liep RAAD/HO!?! wel in en kon op gelijke hoogte komen, maar speelde het team te gehaast om de wedstrijd naar zijn hand te zetten.

Onnodig balverlies in de laatste fase van de tweede periode gaf Deafjumpers de gelegenheid om net weer wat verder uit te lopen en de rust in te gaan met tien punten voorsprong. Vanaf de eerste seconde van de derde periode was er sprake van een geheel andere wedstrijd. RAAD/HO!?! schoot vanuit alle hoeken raak, terwijl de gasten steeds meer krampachtig en te gehaast op zoek waren naar de punten. De thuisploeg kwam langszij en door uitstekend verdedigen voorkwam RAAD/HO!?! dat Deafjumpers in die periode ook maar één keer tot scoren kon komen. De thuisploeg denderde door om via 20-13 een onoverbrugbaar gat van uiteindelijk 18 punten te slaan.

De vierde periode liet min of meer eenzelfde beeld zien: Deafjumpers zocht naar de vorm maar vond die helaas niet. RAAD/HO!?! daarentegen bleef gemakkelijk scoren en behaalde bij de eindstand 56-26 een klinkende overwinning.

Be Quick laat punten liggen

Zutphen - Dat het tegen hoogvlieger Broekland lastig zou worden leed geen twijfel, maar Be Quick verzuimde in de eerste helft beslissend afstand te nemen. Dat bleek later noodlottig.

De thuisclub begon furieus aan de wedstrijd en forceerde in rap tempo een reeks bloedlinke corners, waar doelman Lars Metselaar zijn handen aan vol had. Wonder boven wonder bleef Be Quick die eerste tien minuten schadevrij. De eerste serieuze aanval van het team leverde meteen een kans op voor Mehmet Uludag, maar keeper Lars Wippert redde ternauwernood. Aangezien Broekland achterin stijf met vier man op één lijn speelde, waren lange ballen regelmatig gevaarlijk. Aan de andere kant was de thuisploeg tamelijk slordig met hun schoten en zo bleven doelpunten vooralsnog uit. In de 25ste minuut zette Gydo van der Gouw Paul de Bruin alleen voor de doelman, maar ook nu werd dat geen succes.

Tien minuten later kwam Uludag na een mooie actie andermaal vrij voor de keeper, maar zijn schot ging net naast. In de 42ste minuut kreeg Broekland een enorme kans, maar het schot ging rakelings over. Op slag van rust was het weer de Bruin die knap werd bediend door van der Gouw, maar nu was het weer de doelman die zijn grote teen er nog tussen kreeg. Zo was Broekland dan misschien wel de iets beter voetballende ploeg in de eerste helft, maar Be Quick had veruit de beste kansen gehad.

Het begin van het tweede bedrijf was een kopie van het eerste. Een bombardement van hoekschoppen en vrije trappen van de gastheren. Metselaar moest weer volop aan de bak, maar hij deed dat uitstekend en kon na afloop terugkijken op een topprestatie. Broekland was nu duidelijk de bovenliggende partij, maar verzuimde hun kansen te verzilveren. De aanvallen van Be Quick bestonden nu nog louter uit counters en dode spelmomenten. Uit een corner kopte Noud Veldscholten de bal net over de lat.
Naarmate de wedstrijd vorderde leek er een punt binnen gehengeld te kunnen worden, maar tien minuten voor tijd werd een slordigheid in de defensie dan toch nog afgestraft en kon Ruben Simons de 1-0 aantekenen. Kort daarna ontkwam Be Quick aan een tweede treffer toen de bal via de onderkant lat weer in het veld ketste.

Na afloop toonde Broekland zich een geweldige gastheer. Be Quick ontving een flinke zak consumptiemuntjes en na afloop was er een heuse persconferentie, zie hiervoor de website.

Scheidsrechter: De heer G.W.M. Wesselink (Lettele). Be Quick: Metselaar, Wijnmaalen, Elsman (85.Krüger), Veldscholten, Turksema, Hurenkamp, Tempelman, van der Gouw, Uludag (74.Kersten), De Bruin (61.Struik), Ndibutsa.

Vertel me Gelre: Ik ben moe. Heb ik OSAS?

Zutphen - Gelre ziekenhuizen Zutphen houdt op woensdag 7 december weer een informatieavond in de succesvolle reeks 'Vertel me Gelre'. De avond staat deze keer in het teken van OSAS en slaapapneu. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en tot ongeveer 21.00 uur en vindt plaats in het restaurant. Bij de ontvangst vanaf 19.00 uur en na afloop kan ook de informatietafel van de Nederlandse Vereniging Slaapapneu Patiënten bezocht worden. Aanmelden is noodzakelijk en kan via onderstaande website.

Tijdens deze Vertel me Gelre bijeenkomst zal KNO-arts Robbert Ensink uitleggen hoe mensen slapen en wat OSAS is. Neuroloog Michel Hoebert zal daarna ingaan op neurologische gevolgen van verstoorde slaap. Vervolgens vertelt longarts Ernst Lammers wat de behandelmogelijkheden van OSAS zijn en hoe het OSAS-zorgtraject verloopt. Tot slot zal longfunctieanalist Ans Houweling vertellen over het onderzoek naar de nachtelijke ademhaling, de slaapapneu registratie.