Een grote snoek zwemt rond de kooi. Foto: Patrick van Gemert
Een grote snoek zwemt rond de kooi. Foto: Patrick van Gemert Foto:

Een laatste duik in het Bronsbergermeer

Zutphen - Honden rennen langs de oever van het Bronsbergermeer, maar wagen zich niet in het koude water. Aan de overkant doet iemand dat overduidelijk wel. Lang kijk ik er niet naar, ik ben vooral bezig met de kou die mijzelf te wachten staat, nu ik op deze zondagochtend 13 november een scuba-dive ga maken met Jurien van der Vliet, de nieuwe duikinstructeur van duikvereniging Duiken in Zutphen (DIZ).

Door Meike Wesselink

Bang ben ik niet, maar de onwetendheid van de kou die ongetwijfeld door mijn natpak gaat dringen, maakt me wat onzeker. Wil ik nog iets zien van het natuurschoon onder de oppervlakte, dan moeten we er nu toch echt in. Het is juist de tijd dat de vissen -snoeken, baarsen, palingen- een rustig plekje zoeken om te overwinteren. Dit is het moment om nog even oog in oog te kunnen staan met die ene meerval van 1.20 m of een van de uit de kluiten gewassen snoeken die veelvuldig in het meer rondzwemmen.
Jurien, al jarenlang lid van DIZ en sinds kort instructeur voor de vereniging, is een zeer capabele coach. De rust die hij uitstraalt, heeft een gunstig effect op me. Als ik de eerste stappen achterwaarts het water in heb gezet, verlies ik mijn evenwicht en lig er meteen languit in. Ik voel het water langs de boord van mijn pak naar binnen glijden. Ik draag er twee en de warmte die zich daar onderweg naar het meer heeft opgehoopt, draag ik vrijwel de hele 35 minuten onder water bij me. Een mazzeltje. Het Bronsbergermeer is een kwalitatief fantastisch meer dat maar liefst 24 meter diep is. Het water is kraakhelder, maar het zicht beperkt zich onder water tot een meter of twee. Verbaasd ben ik dan ook als er opeens op zes meter diepte een kooi voor me oprijst. Zo'n plek waar kleine vissen graag de veiligheid opzoeken, maar ik zie ze niet. Wel kom ik een verkeersbord tegen waar ik erg om moet lachen, maar op weg naar het autowrak is het één troebele massa. Er zijn ons duidelijk al duikers voor geweest.

Op het droge probeer ik, een beetje suffig van de kou, de indrukken die ik heb opgedaan in kaart te brengen. De warme koffie is daarbij een zeer aangename verrassing, toch heb ik daarna nog een paar uur nodig om weer helemaal op temperatuur te komen.

Brevet
Die avond geeft Jurien les in de IJsselslag. Een stuk comfortabeler, maar natuurlijk ook minder spannend. Met een van de laatste duiken buiten, is meteen het binnenseizoen van DIZ van start gegaan. Gedurende het winterseizoen kun je in het zwembad een basiscursus volgen. En met de vier duiken die je dan nog buiten maakt in het seizoen, heb je dan je brevet. De prijs die de vereniging hanteert, is aanzienlijk lager dan gemiddeld. Zie voor meer informatie onderstaande site.


www.duikeninzutphen.nl

Foto: Patrick van Gemert