Jaap, Maarten, Mario en Hans van de gemeente Zutphen werden deze week getrakteerd door de winkeliers op de Dreiumme. Foto: PR
Jaap, Maarten, Mario en Hans van de gemeente Zutphen werden deze week getrakteerd door de winkeliers op de Dreiumme. Foto: PR Foto:

Dreiumme behoort tot een van de schoonste winkelgebieden

Warnsveld - Het winkelcentrum Dreiumme hoort bij de 100 schoonste winkelgebieden van Nederland. Met het prachtige cijfer van een 7,3 staat het Warnsveldse winkelcentrum landelijk gezien op een 94e plaats. De winkeliers op de Dreiumme zijn dan ook meer dan tevreden, want 83% van de onderzochte winkelcentra lieten ze achter zich. Er deden 559 winkelgebieden mee aan de verkiezingen die werden georganiseerd door de stichting Nederland Schoon.

Om het winkelgebied in Warnsveld schoon te houden werken de winkeliers samen met de gemeente Zutphen. "Iedere week donderdagmorgen wordt het winkelcentrum schoon geblazen met bladblazers en vervolgens geveegd met een veegwagen", zegt Paul Bombeld, secretaris van de winkeliersvereniging. "Tot voor enkele jaren gebeurde dat op maandagmorgen. En dat betekende dat de rommel van de wekelijkse woensdagmorgenmarkt lang op het plein blijft liggen. In overleg met de afdeling stadsbeheer is het veegmoment toen verplaatst naar de vroege donderdagmorgen. De winkels zijn dan nog gesloten en de veegauto kan dan veilig manoeuvreren op een leeg plein". Iedere ochtend maken de winkeliers zelf het winkelplein schoon. "Lege blikjes, chipszakken en zwerfvuil van de nacht ervoor wordt dan in de afvalbakken gegooid", zegt Bombeld. "En dan hebben we nog in het weekend een buurtbewoner die tijdens zijn ochtendwandeling met een paktang en vuilniszak het ander vuil opraapt. Gewoon een vrijwilliger, hij krijgt er niets voor". Met de gemeente Zutphen zijn afspraken gemaakt over het legen van de afvalbakken. Het was de ondernemers in het verleden een doorn in het oog als de afvalbakken uitpuilden en de bezoekers het vuil er dan maar naast gooiden. "Die tijd is voorbij", zegt Bombeld. "Volle vuilnisbakken komen niet meer voor en de gemeentemedewerkers Maarten en Mario zijn inmiddels onze grootste vrienden. Na de uitslag hebben we dan ook besloten ze op iets heel groots en heel lekkers te trakteren. Zie het als een bekroning op een perfecte samenwerking. Want de ondernemers werken graag in een schone omgeving, maar ook onze klanten winkelen graag op een schoon winkelplein".