Musicus Ronald Snijders. Foto: PR
Musicus Ronald Snijders. Foto: PR Foto:

Musicus Ronald Snijders brengt
swingende latin-jazz

Zutphen - Ronald Snijders is een Nederlands musicus en schrijver van Surinaamse afkomst. Zijn hoofdinstrument is dwarsfluit en zijn muziek laat zich het best omschrijven als latin-jazz met funk invloeden en een flinke dosis worldbeat. Dinsdag 15 november om 22.00 uur zal Snijders een optreden verzorgen in Luxor Zutphen. De entree is vrij. Ronald Snijders zal worden begeleid door de Zutphense Groove Connection met Ton-Herman Melis op toetsen, Erik Snellink op drums, Frank van Velthoven op contrabas, Douwe Laansma op sax en Frank Ong-Alok op gitaar. Gastvocaliste is Fleur Tolman.


De Kaardebol, hoe nu verder?

Zutphen - Duurzaamheidscentrum De Kaardebol blijft voorlopig het zorgenkind van de gemeente. Vijf jaar geleden al werd besloten het gemeentelijk beheer ervan over te doen in commerciële handen. Een bezuinigingsmaatregel. In 2014 ging Atelier 3D vol moed de uitdaging aan het duurzaamheidscentrum om te buigen tot een coöperatie, maar moest de poging anderhalf jaar later staken toen het grote schulden bleek te hebben. Ook maatschappelijk ondernemer en eigenaar van biologische bakkerij Driekant Henk Smit die dit voorjaar op verzoek van de gemeente besloot het terrein te exploiteren als Driekant Buiten, ontbond onlangs de overeenkomst die het met de gemeente aanging. Duurzaamheid en commercie lijkt maar moeilijk samen te gaan. Maar hoe nu verder?

Door Meike Wesselink

"Er is eigenlijk iemand nodig die onafhankelijk de duurzaamheidsdoelstelling van de gemeente kan voortzetten. Als een ondernemer de exploitatie op zich neemt, ontstaat er ergens wel een punt dat er een commerciële belang een rol gaat spelen", aldus Michiel Beltman eigenaar van restaurant Eet-Lokaal op landgoed Huis Sevenaer in Zevenaar. Beltman zette zich meermaals in voor duurzame projecten, waaronder die op landgoed Huis Sevenaer en was een van de potentiële kandidaten om de Kaardebol in 2011 te exploiteren.

"Het is geen reële gedachte om ervan uit te gaan dat een horecaonderneming alleen de exploitatiekosten vlot zou moeten kunnen trekken. Bij een gezonde onderneming mogen huurkosten acht, hooguit tien procent drukken op de omzet. Bij een huur van 70.000 euro zoals op de Kaardebol, zou er dan een omzet moeten worden gedraaid van 700.000 euro omzet per jaar. Als de gemeente dan ook eisen wil stellen, dan moet er ook een goed financieel plan liggen".

Beltman is een van de partijen die heeft aangeboden te bemiddelen en het gesprek met de verschillende huurders van de Kaardebol en de gemeente aan te gaan. "Er is best iets voor te zeggen als de gemeente het beheer weer gaat voeren en een manager aanstelt die de grote lijn uitzet. Een aantal evenementen per jaar die dan door alle huurders breed wordt gedragen en waarmee krachtig naar buiten toe wordt gecommuniceerd. In een pretpark is het aantal horecazaken meestal ook niet beperkt tot één restaurant. Een Erve Eme bijvoorbeeld zou ook iets kunnen aanbieden en dan bedoel ik niet een frisdrankautomaat, maar een catering in Middeleeuwse stijl."

Gemeente mogelijk weer met commerciële partner in zee

Ook de SP heeft laten weten de Kaardebol liever weer in handen te zien van de gemeente na de twee mislukte pogingen tot verzelfstandiging. Op 15 november gaat wethouder René Sueters het gesprek aan met de gebruikers, het Baudartius (natuurlokaal), Erve Eme, De Vlindertuin, Kwekerij Buitenboel, 3D Zorg, De kleine Kaardebol, Ecocare, Acacia Groenkunst, stichting Samen Spelend Leren, De Katwilg en de Bovenkamer. Sueters: "We gaan kijken wat er nodig is om er samen uit te komen." Het beheer weer bij de gemeente leggen zou volgens Sueters een mogelijkheid kunnen zijn, maar er wordt ook uitgekeken om weer een commerciële partner in de hand te nemen. Ook die hebben zich al gemeld bij de gemeente.

Henk Smit heeft vooral een grote kater overgehouden aan het kortstondige Driekant Buiten-avontuur. "De wethouder heeft ons nota bene benaderd om de exploitatie op ons te nemen. Waar precies het punt is bereikt dat Sueters als een blad aan een boom is omgedraaid, is me niet helemaal duidelijk." Smit ging een huurovereenkomst aan met de gemeente en zou zelf zorgen voor de afwikkeling van afspraken met de gebruikers. In de servicekosten die Smit voorlegde aan de gebruikers, konden Erve Eme en De Vlindertuin zich niet vinden en ontstond een geschil. De partijen meldden zich bij de gemeente.

"Sueters ging zich tegen de afspraken in bemoeien met de huur, deed toezeggingen dat de prijzen voor de gebruikers niet zouden stijgen en maakte het daardoor lastig om besprekingen een goed vervolg te geven. De eenzijdige berichtgeving over treiterpraktijken hebben daarbij niet erg geholpen en tegen het aanbod van de gemeente om een mediationtraject aan te gaan, zoals in de krant staat te lezen, heb ik geen koud 'nee' gezegd. Wèl heb ik aangegeven dat ik vanwege de onderlinge gesprekken tussen Erve Eme, De Vlindertuin en de gemeente ook de gemeente als partij bij het gesprek wilde betrekken, waarbij ik de huurovereenkomst als basis wilde nemen. Daar konden ze zich niet in vinden. Ik zag geen andere mogelijkheid dan de huur te ontbinden, anders had er ongetwijfeld weer een faillissement gevolgd. Er is al een aanzienlijk bedrag gestoken in Driekant Buiten, aanloopkosten, investeringen aan het terrein en exploitatiekosten. Geld dat door obligatiehouders is gestoken in het project en dat ik nu probeer terug te halen."

Wellicht dat de gemeente opnieuw een rekening krijgt gepresenteerd. Een rekening die de gemeente ook al overhield aan het failliete Atelier 3D. Een bezuiniging dus die vooralsnog niet heel goed blijkt uit te pakken. Wat nu?

Op maandag 21 november staat de toekomst van de Kaardebol opnieuw op de agenda in de raad.