Buurtpreventie Team Noordveen. Foto: PR
Buurtpreventie Team Noordveen. Foto: PR Foto:

Buurtpreventie, een kwestie van kijken en gezien worden

Bij onraad bellen zij de politie

Zutphen - Sinds mei lopen buurtbewoners door de wijk Berkelpark en Voorsteralleekwartier-noord in felgele hesjes met opschrift Buurtpreventie Team Noordveen. Zij kijken rond om te zien of alles veilig is. En door gezien te worden maken zij mensen met verkeerde bedoelingen duidelijk dat er in de wijk extra wordt opgelet. Zelf ingrijpen doen zij niet. Bij onraad bellen zij de politie. Het project is gestart in overleg met de wijkagent en de wijkregisseur van de gemeente. In andere wijken bleek het aantal inbraken hierdoor af te nemen.

Onlangs werden de opgedane ervaringen besproken.

Buurtbewoners gezocht die willen helpen

Over het algemeen is het rustig op straat. Enkele opvallende zaken werden bij de coördinator gemeld, die op zijn beurt de politie informeerde. Acute situaties waarbij direct politie of 112 zou moeten worden gebeld deden zich niet voor. Hier en daar werd een buurtbewoner geattendeerd, bijvoorbeeld op een wel heel uitnodigende open poortdeur.

Samen met een andere buurtbewoner een ronde maken bleek verrassend leuk. Zo ook de reacties van bewoners. Deze lieten regelmatig blijken veel waardering te hebben voor de buurtpreventievrijwilligers en hun taak. Om deze taak goed te blijven uitvoeren worden buurtbewoners gezocht die ook mee willen doen. Mensen die bijvoorbeeld één keer per week of één keer per maand (elke inzet is welkom!) met een ander door de wijk willen lopen of fietsen. U bepaalt zelf hoe vaak u wilt en op welke dag. Het tijdstip spreekt u af met degene met wie u de ronde maakt. Overdag, vroeg of laat in de avond.

Voor een veilige buurt: doet u mee? Vragen of opgave via buurtpreventie-bpva@outlook.com