Ook voor de Baadster wordt het binnenkort te frisjes en zal ze tijdelijk een warmer onderkomen zoeken. Foto: Meike Wesselink
Ook voor de Baadster wordt het binnenkort te frisjes en zal ze tijdelijk een warmer onderkomen zoeken. Foto: Meike Wesselink

Plaatsing beeld blijkt illegale praktijk

'Inwoners geen inspraak meer over eigen omgeving?'

Door Meike Wesselink

Zutphen - De Baadster, strak drie dagen geleden geplaatst, doet in het Zutphense heel wat stof opwaaien. Het beeld wekt bij de een een gevoel van walging op, een ander lacht hartelijk om de flinke derrière die 'de dikke dame' met zich meedraagt. "Hoe dan ook is het illegaal geplaatst", aldus een verbaasde Zutphense Alize Hillebrink.

De Zutphense is actief bij de vakgroep Groen Erfgoed Zutphen en Stadsboomgaard Zutphen en zet zich in voor het behoud van historisch stadsgroen. Hillebrink is niet gecharmeerd van de onverwachte plaatsing van het beeld nabij stadsboomgaard en Berkelruïne. "Voor een dergelijk initiatief dient een omgevingsvergunning te worden aangevraagd, maar deze is pas twee dagen voor de onthulling van 21 oktober jongstleden ingediend. Een periode van ter inzagelegging waarbij er gelegenheid is een zienswijze in te dienen, is hierbij niet in acht genomen en dus is er niet de juiste procedure gevolgd. De grote vraag die nu oprijst is of inwoners van Zutphen niets meer te zeggen hebben over hun eigen omgeving."

Portefeuillehouder Coby Pennings is zich ervan bewust dat er een paar stappen zijn overgeslagen in het proces. "Maar het is nog helemaal niet zeker dat het beeld op deze plek blijft staan", verweert de wethouder zich. Daarmee spreekt Pennings eerdere berichtgeving van Omroep Gelderland tegen waarin de gemeente heel duidelijk stelling neemt het beeld juist op die plek te willen laten staan, zo staat te lezen. "Dat is niet wat er is gezegd", aldus de wethouder die er overigens verder koel onder blijft. "Al voor de onthulling kreeg ik de indruk dat de Baadster best wel eens wat stof zou kunnen doen opwaaien.".

De Baadster, of Die Badende, zoals ze in Duitsland zeggen, is een reproductie van het beeld dat in 2011 al in Billerbeck werd onthuld en waar kunstenaar Winfried Nimphius verantwoordelijk voor is.
Op acht verschillende plaatsen langs de Berkel, zowel in Nederland als in Duitsland staan ongeveer identieke 'baadsters' als een mascotte langs de waterkant, of, zoals in Zutphen, pontificaal voor de brug in de Isendoornstraat.

Een grensoverschrijdend initiatief van het Duitse Forum BildungsBerkel om de Berkel als interessant recreatie- en natuurgebied op de kaart te zetten. Al sinds 2009 is het mogelijk om het hele traject van 138 kilometer per fiets af te leggen; van Billerbeck waar de Berkel ontspringt, tot Zutphen waar het riviertje de IJssel instroomt.

Maar daarvoor is het nu misschien niet het juiste seizoen. Het wordt winter en de Baadster met haar roodgelakte teennagels en knalrode badpak is er niet op gekleed. Het beeld, gemaakt van kunststof is er niet tegen bestand en zal binnenkort worden binnengehaald door de fluisterbootmannen. Het is dus nog een raadsel waar ze volgend jaar, als de vorst gaat liggen, weer opduikt.


Bas van der Veen fractievoorzitter af

Zutphen - VVD-fractievoorzitter Bas van der Veen stopt eind dit jaar als fractievoorzitter, maar legt zijn werkzaamheden voor de fractie niet helemaal stil.

Op zijn Facebookpagina staat te lezen dat Van der Veen zijn werkzaamheden in de raad niet meer kan combineren met het directeurschap van Hogeschool Utrecht en dat hij daarnaast meer tijd aan zijn gezin wil besteden. "De lokale politiek is nog niet van me af", zo schrijft de VVD-fractievoorzitter. Tot aan de verkiezingen van 2018 blijft Van der Veen actief als forumlid.