Foto van een van de schilderijen van Segers in het Rijksmuseum. Foto: PR
Foto van een van de schilderijen van Segers in het Rijksmuseum. Foto: PR Foto:

Conservator Rijksmuseum bij Gorsselse Kunstkring

Gorssel - Op donderdagavond 17 november om 20.00 uur is Huigen Leeflang, conservator van het Rijksmuseum, te gast bij de Gorsselse Kunstkring, om een lezing te geven over de schilder Hercules Segers, in Residentie de Roskam (achter Restaurant Loetje), Hoofdstraat 26. Tegen betaling ook toegankelijk voor niet-leden.

Als prentmaker was Segers een ware pionier. Voor zijn kleurige etsen ontwikkelde hij geheel eigen technieken. Door de eeuwen heen heeft Segers vele kunstenaars en dichters gefascineerd en geïnspireerd. Rembrandt bezat maar liefst acht schilderijen van zijn hand. Hercules Segers (1589/90-1633/40) was een kunstenaar die het wezen van de natuur en de wereld wilde doorgronden en weergeven. Soms combineerde hij voorstellingen 'naar het leven' met fantasievoorstellingen. Zo schilderde hij het uitzicht uit zijn huis op de Lindengracht in Amsterdam en plaatste dit in een bergvallei. Slechts een zeer klein deel van zijn oeuvre bleef bewaard of is als zodanig herkend. Dankzij nieuw archiefonderzoek is nu meer bekend over Segers' leven.

Van 7 oktober t/m 8 januari 2017 zijn de in totaal 18 schilderijen en 110 afdrukken van 54 prenten te zien in het Rijksmuseum. Ook het Rembrandthuis besteedt aandacht aan Segers' invloed op andere kunstenaars.