Ena Sendijarevic. Foto: PR
Ena Sendijarevic. Foto: PR Foto:

In Almen opgegroeide regisseuse in Luxor

Film Impact van vluchtelinge Ena Sendijarevic

Zutphen - Zondagmiddag 6 november om 14.00 uur ontvangt het Luxor Theater de jonge Bosnisch-Nederlandse regisseuse Ena Sendijarevic (28) als gast. De in Almen opgegroeide Sendijarevic maakte op het fameuze filmfestival van Cannes veel indruk met haar korte film Import. Behalve Import zullen ook Sendijarevic' eerdere films Reizigers in de Nacht (2013) en Fernweh (2014) te zien zijn. Over alle drie haar films zal Ena Sendijarevic in gesprek gaan met het publiek.

De korte film Import vertelt het verhaal van een Bosnisch vluchtelingengezin dat na het verkrijgen van een verblijfsvergunning in 1994 in een klein dorpje in Nederland terechtkomt. Sendijarevic kon daarvoor putten uit eigen ervaring. Zij kwam als meisje van zeven met haar ouders en zusje vanuit Bosniƫ naar Almen. "De film is autobiografisch maar niets in de film is een letterlijke weergave van mijn jeugd,", waarschuwt Ena. "In Import heb ik me gefocust op de absurditeit van het leven van een vluchteling. Door een zekere afstand van de personages te behouden en een lichte toon in te zetten, heb ik getracht de personages niet te reduceren tot slachtoffers en juist hun menselijkheid geprobeerd te benadrukken."

Diverse filmprijzen
Met haar eerste film Reizigers in de Nacht (2013) won zij tijdens het Go Short International Short Film Festival van 2014 de prijs voor Best Dutch Short. Fernweh werd in datzelfde jaar door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten bekroond met de prijs voor de Beste Filmacademiefilm.