Jo Ruijs te midden van zijn medeclubleden en enkele familieleden. Foto: PR
Jo Ruijs te midden van zijn medeclubleden en enkele familieleden. Foto: PR Foto:

Secretaris KIK: 'Hij bemoeit zich graag overal mee!'

Jo Ruijs 50 jaar lid van Kegelen Is Kunst

Zutphen - Op dinsdag 18 oktober 2016 is Jo Ruijs op zijn vaste clubavond, te midden van zijn medeclubleden en enkele familieleden gehuldigd vanwege zijn 50-jarig lidmaatschap van Kegelen Is Kunst (KIK). Hij werd toegesproken door secretaris Bob ten Donkelaar. Deze had de archieven erop nageslagen en wist in zo'n 20 minuten met enkele vermakelijke anekdotes deze halve eeuw samen te vatten.

Medio oktober 1966, ging Jo Ruijs voor het eerst naar KIK. De club kegelde toen in Concordia in Brummen. Er waren vele wedstrijden en toernooien en de heer Ruijs behoorde al snel tot de favorieten. Er is uit zijn eerste kegeljaren niet veel bekend bij de spreker. "Staat allemaal bij mij op zolder," aldus Ruijs. Dit geeft meteen aan dat hij belangrijke functies heeft vervuld bij KIK. In 1976 kwamen er een kegelbanen in de Hanzehof. "Dat was een mooie tijd," blikt lid Jan Dekker, zichtbaar nagenietend terug. "Een erg gezellige ruimte. Ja, toen werd het nog wel eens laat." Will Ruijs, de vrouw van Jo, is ook bij de huldiging aanwezig. Zij heeft haar man heel wat moeten 'delen' met de kegelvrienden.

Gouden kegels
Jo Ruijs is in die 50 jaar 13 keer Clubkampioen geweest en ontving daarvoor de jaarlijks uitgereikte gouden kegel. Hierbij moet aangetekend worden dat hij de laatste 15 jaar de bal niet meer heeft laten rollen, vanwege een rugblessure. Van rustig aan de kant zitten is echter geen sprake. Ruijs is gediplomeerd keurmeester en heeft diverse clubgenoten de fijne kneepjes van deze sport bijgebracht. Nog steeds kan hij door subtiele aanwijzingen zijn kegelbroeders coachen. "Maar ja," lacht Ruijs, "dan moeten ze wel willen luisteren natuurlijk." Hij zat ook in het bestuur, twee jaar als voorzitter en drie jaar als secretaris. Daarna werd hij Commissaris wedstrijdleider en dat is hij nu nog. "Hij bemoeit zich graag overal mee!", vat Ten Donkelaar de kegelloopbaan van Jo Ruijs kort maar krachtig samen. Jo is Ere Lid en met zijn 84 jaar het oudste lid van de club.

Nieuw talent
Binnen KIK is ruimte voor nieuwe leden. Beschik je ook nog over zangtalent, dan is dat mooi meegenomen. Het zingen van het clublied markeert het einde van het serieuze kegelgedeelte en het begin van de gezellige nazit of soms nog een spelletje voor de lol. Het refrein van het lied: 'Kegelen is voor ons de sport - waarvan je lekker dorstig wordt - maar dat is geen bewaar - we nemen er een paar' klinkt nog na onder het 'rondje van de jubilaris!' "Proost Jo Ruijs! Nog vele jaren!".

Meer informatie, zie de website.

www.kegeleniskunst.nl