Annemieke Vermeulen is voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Zutphen. Foto: PR
Annemieke Vermeulen is voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Zutphen. Foto: PR Foto:

Kijken met de ogen van een nieuwkomer

Zutphen - Maandagavond, 24 oktober was het voor Annemieke Vermeulen even heel spannend: ze wist dat ze als een van de twee burgemeesterskandidaten van Zutphen op de lijst stond, maar of ze zou worden voorgedragen, bleef ook voor Vermeulen tot op het laatste moment onzeker.

Door Meike Wesselink

Samen met haar kinderen (14 en 16 jaar) en man wachtte Vermeulen maandagavond het telefoontje af van de voorzitter van de vertrouwenscommissie die uit de 24 sollicitanten twee kandidaten selecteerde, waarvan één kandidaat op de voorkeurspositie. Maandagavond legde de vertrouwenscommissie deze lijst voor aan de raad die -zo bleek na schriftelijke stemming- zich kon vinden in het voorstel. Vermeulen: "Het was een spannend moment toen ik kort na 21.00 uur werd gebeld. De voorzitter van de vertrouwenscommissie wist de spanningsboog tot op het laatste moment te spannen, maar ik ben erg blij dat ik ben voorgedragen. Daarna was het een kwestie van het nieuws wereldkundig te maken nog voor er andere berichten op Twitter zouden verschijnen."

"Zeven jaar ben ik naar tevredenheid burgemeester van Leusden geweest en toch begon het weer te kriebelen en ben ik voorzichtig gaan uitkijken naar waar er zoal functies vrijkwamen. Toen Arnold Gerritsen besloot te stoppen, was mijn interesse dan ook meteen gewekt. Opgegroeid in Apeldoorn, was ik vaak in Zutphen te vinden vanwege de gezellige historische binnenstad. Zutphen voelde als een prettig welkom. Maar ook heel wat jaren later toen ik tijdens een VNG-bijeenkomst een stadswandeling door Zutphen maakte, viel me met een toen wat meer professionele blik opnieuw op wat een prachtige en historisch stad Zutphen eigenlijk is. Ik verheug me erop kennis te maken met de mensen, ik wil graag horen wat Zutphenaren belangrijk vinden, wat de raad belangrijk vindt. Ik wil kijken met de ogen van een nieuwkomer en niet van tevoren al van alles vinden", aldus de politica met een achtergrond als kunsthistoricus.

Lees verder op pagina 7