Kinderen hebben plezier door samen muziek te maken. Foto: PR
Kinderen hebben plezier door samen muziek te maken. Foto: PR Foto:

Instrumenten uitproberen bij
jeugdorkest Kleintje Spul(t)

Start na herfstvakantie

Zutphen - Dankzij het instrumentencarrousel van jeugdorkest Kleintje Spul(t) kunnen kinderen kennismaken met verschillende instrumenten.Dankzij een bijdrage van het Rabobank Coöperatiefonds is het nu mogelijk om een instrumentencarrousel samen te stellen waardoor alle midden- en bovenbouw leerlingen van Zutphense en Warnsveldse basisscholen kunnen ervaren hoe het is om een instrument als trompet, saxofoon, trombone, bariton of slagwerk te bespelen.

Dit instrumentencarrousel zal na de herfstvakantie van start gaan in blokken van vier weken. Het bijwonen van deze muzikale avonden is kosteloos, dus iedereen (want ook volwassenen zijn welkom!) heeft nu de mogelijkheid om mee te doen op de woensdagavond van 18.30 tot 19.15 in het ETP gebouw aan de Laan naar Eme 95. Aanmelden kan door een mail te sturen. secretariaat@t-spult.nl


Gedetineerden in Zutphen trainen met asielhonden

Zutphen - Blaffend, schuw of juist druk kwamen zes asielhonden acht weken geleden voor het eerst op het terrein van de penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen. Afgelopen donderdag, na een intensieve training door gedetineerden onder leiding van trainers van Dutch Cell Dogs, hadden de honden hun laatste training in de gevangenis. Dankzij de training, zorg en aandacht van de gedetineerden zijn ze succesvol heropgevoed. En hebben ze inmiddels allemaal een nieuw baasje.

Vanuit de overtuiging dat iedereen een tweede kans verdient, komt Dutch Cell Dogs regelmatig langs in justitiële inrichtingen in heel Nederland. In PI Achterhoek werd vorige week voor de vierde maal een training afgerond. Deze duurt acht weken, waarbij de gedetineerden onder leiding van trainers van Dutch Cell Dogs tweemaal per week anderhalf uur met de asielhonden aan de slag gaan. "Elke gedetineerde krijgt een 'eigen' hond toegewezen", legt Marlies de Bats uit. "Dat gebeurt na een screening. Welke karakters passen bij elkaar? Of juist niet? Zodat ze iets van elkaar kunnen leren."

Vanuit de gevangenis wordt een selectie gemaakt van gedetineerden die deel mogen nemen aan het project.

Afdelingshoofd Jan de Vries van PI Achterhoek: "Gedetineerden vinden het prachtig om dit te doen. Na afloop krijgt iedereen een certificaat en voor sommigen is dit voor het eerst in hun leven dat ze iets afronden. De band die ontstaat tussen mens en dier is mooi om te zien. Je ziet zowel de gedetineerde als de hond opleven. Voor beide partijen is het een nieuwe start."

Dutch Cell Dogs
Marlies de Bats was in 2007 één van de initiatiefnemers van het project Dutch Cell Dogs. Sinds 2012 is het een stichting en zijn al vele successen geboekt met honden en mensen die achter de tralies zaten. Vorig jaar werd Dutch Cell Dogs zelfs beloond met een internationale prijs. "In Nederland werken we samen met diverse gevangenissen, tbs-inrichtingen en jeugdinrichtingen", vertelt Marlies de Bats. "Als Dutch Cell Dogs werken we met honden die vanwege gedragsproblemen moeilijk te plaatsen zijn vanuit een dierenasiel en vaak al lang in een asiel zitten. Het leven achter tralies is geen pretje. Niet voor honden en niet voor mensen."