Volop in gesprek over vakantielanden. Foto: PR
Volop in gesprek over vakantielanden. Foto: PR Foto:

'Waar op de wereld ben je geweest?'

Warnsveld - Kinderen van de 5e klas (groep 7) van de vrije school de Zonnewende komen maandelijks in groepjes van vier op bezoek op Huis ter Weegen. Iedere keer wordt er een ander thema voorbereid en dit levert bijzondere en vaak ook ontroerende ontmoetingen op. Op dinsdag 11 oktober op 11.00 uur, kwamen er weer vier kinderen op bezoek. Dit keer hebben ze vakantiefoto's meegenomen en atlassen en was het thema: "Waar op de wereld ben je geweest." Dit leverde weer een gezellige ochtend op met bijzondere gesprekken.

De kinderen, Charmiene, Otis, Mick en Mara, kregen in de huiskamer tussen de bewoners een plaats aangewezen en werden voorzien van een glaasje limonade. De atlassen en fotoalbums kwamen op tafel, en de gesprekken kwamen vanzelf op gang. Mick bleek onder andere in Oostenrijk, Ibiza en Noord-Amerika te zijn geweest. Mara in Benidorm en zij bleek zelfs een tijdje in Guatemala te hebben gewoond. Charmiene schijnt ooit de Noordkaap te hebben bezocht en Otis vertelde dat hij graag nog eens naar Londen zou willen reizen. Dat leek hem een heel mooie hoofdstad. De bewoners waren onder de indruk. Eén bewoonster kon zich nog goed herinneren dat ze vroeger altijd met haar ouders op de fiets in Nederland op vakantie ging. Wat een enorm verschil. Later hebben vele bewoners nog wel wat meer van de wereld gezien. Maar dat je op de leeftijd van deze kinderen, zo rond het 10e jaar, al zoveel van de wereld hebt gezien, dat is natuurlijk voor de bewoners ongekend.
De kinderen op hun beurt waren weer onder de indruk van de leeftijd van de oudste bewoner: "Wow!", riep één van de jongens uit. "Die meneer wordt al zesennegentig!" Een andere bewoonster had een tijdje in Australië gewoond. Dat werd dan weer driftig door één van de kinderen opgezocht in de atlas. Otis vertelde dat hij bedrijfsjurist wilde worden. Wat een toeval: Eén van onze bewoners bleek ook in zijn werkzame leven als bedrijfsjurist werkzaam te zijn geweest. En Charmiene wil later graag in de film spelen vertelde ze toen haar dat werd gevraagd. Een andere bewoonster, die zelf docent Duits is geweest, vroeg de kinderen het hemd van het lijf over het huidige schoolsysteem. Zo op het eerste gezicht leek er op het gebied van overhoringen niet zoveel veranderd te zijn, alleen heette een proefwerk vroeger een repetitie.

De sfeer was goed en er was veel interactie. We hebben de kinderen bedankt voor hun komst en hun leuke verhalen. Toen ze weer naar huis gingen zaten we nog even na te praten in de huiskamer. Iedereen was eigenlijk heel vrolijk geworden van dit bezoek en we verbaasden ons nogmaals over de vele reizen die sommige kinderen hadden gemaakt. Zoals wel vaker is gebeurd: Er stonden nog vier bijna volle glazen limonade. De kinderen hadden het zo druk gehad dat ze vergeten waren om te drinken. In november komen er weer vier andere kinderen. We kijken nu al weer uit naar hun komst.