De winnende wagen; Drank-draai-orgel van de Boakermark. Foto: Alice Rouwhorst
De winnende wagen; Drank-draai-orgel van de Boakermark. Foto: Alice Rouwhorst

Drank-draai-orgel, winnaar van de
kermisoptocht

BAAK – De bouwersgroep de Boakermark is met de wagen 'Drank-draai-orgel winnaar geworden van de kermisoptocht. De 56ste optocht trok door de straten van Baak voorbij aan vele belangstellenden die zich langs de route hadden opgesteld.

Door Alice Rouwhorst

Rond één uur kwamen vanaf verschillende toegangswegen de bouwwerken aangereden om zich op de Pastoriestraat bij de kerk op te stellen. Het dweilorkest KiekOnsUs zorgde voor een vrolijke noot rondom de wagens. De vlag in de kerktoren wapperde volop door de stevige wind en de lucht brak open toen om twee uur de kerkklokken luidden. De kleurrijke stoet zette zich in beweging naar de Wichmondseweg aangevoerd door de vendeliers van Baak en Muziekvereniging Nieuw Leven. Ze werden gevolgd door de kleine wagens en een loopgroep en twee versierde fietsen.

Creativiteit en oog voor detail
De onderwerpen van de grote wagens was zeer divers en liet zien dat het dorp veel creatieve geesten heeft. De wagen van de Boakermark groep was een groot drank-draai-orgel. De ene kant van het orgel is vroom en vredig, maar zodra de orgelpijpen een halve cirkel gedraaid zijn barst de muziek los en kan het feest beginnen met swingende muziek en de nodige alcoholische dranken! Deze wagen kreeg van de jury de meeste punten en werd daarmee de winnaar van de Baakse kermisoptocht 2016.

De Broezers pakten de verloedering in de zorg aan. In het Verzorgingstehuis 'Ons Genoegen' bestaande uit twee verdiepingen gaat door personeelstekort van alles fout. Een wagen met heel veel detail en humor. Ze kregen veel waardering van de jury en eindigde daarmee op een tweede plek. Nummer drie werd de wagen van De Prutsers. Zij verbeeldden het aftellen van het Chinese nieuwjaar, dat door hernieuwde inzichten in de sterren vervroegd is. De vierde plek was voor de Premium B(r)ouwers die de tijdslijn van vier eeuwen Vakmanschap en Meesterschap van de bierbrouwer Grolsch uitbeeldden.

Van het eerste, niet al te smakelijke brouwsel tot het bekende huidige gerstenat uit de beugelfles. De groep de Toaie Rakkers bedacht dat de kiem van het bouwen van kermiswagens gelegd is in hun kinderjaren, namelijk bij het bouwen met legostenen. Dat inspireerde hen tot het maken van een stoomlocomotief van XXL legoblokken. Dit was goed voor een mooie vijfde plek. Zij werden gevolgd door de groep VIP 2.0. Onder hen bevindt zich de (schutters)koningin van 2015. Hun thema hadden ze daarom gauw bedacht; koninklijk. Een grote roze koets met prinsen en prinsesjes en een hele hofhouding zorgde voor een levendig feest.

Op de zevende plek eindigde de ZE-Bouwers met hun goktempel in Las Vegas waar je een gokje kunt wagen in het in het casino of in 'The wedding chapel'. De striphelden Lucky Luke en de Daltons werden door de B.E.O Bouw tot leven gewekt. De rondzwervende cowboy Lucky Luke probeert het geboefte de Daltons achter de tralies te zetten. De sheriff houdt ze in de gaten en voorziet ze af een toe van een stuk brood. Deze wagen was goed voor de achtste plek. De hekkensluiters waren de Broekkies. Op hun wagen ontmoette de bemanning van het piratenschip Zwartbaard de piraten van de Lage Landen. Dit leidde tot een mega piratenfeest met heerlijke meezingers!

Langs de route stonden vele belangstellenden uit het dorp en wijde omgeving die de prachtige wagens, waar met veel zorg en met oog voor detail aan gewerkt is, aan zich voorbij zagen trekken. Vanuit de lucht werd het hele gebeuren vastgelegd door een drone. De beelden hiervan worden tijdens de natering op 15 oktober vertoond.

Overhangende takken
Een dag voor de optocht was de route door vrijwilligers al gecheckt op de doorgang. Takken die heel ver over de weg staken werden vakkundig gesnoeid en afgevoerd. Deze voorzorgsmaatregel bleek tijdens de optocht toch niet helemaal genoeg te zijn geweest, want sommige wagens waren zo hoog dat takken het alsnog moesten ontgelden. Het was soms ook spannend of de wagen een bocht kon halen. Met een juiste navigatie van de stuurman lukte dit meestal wel, maar een aantal moesten toch even in de achteruit in de scherpe nauwe bocht in de Bobbinkstraat.

De drum en showfanfare Red&Black uit Giesbeek en de drumband VMS uit Aalten verleenden hun muzikale medewerking aan de verrassende optocht.

Het koningspaar van vorig jaar, Ingrid Deckers en Werner Willemsen, zaten in de open landauer. Na afloop van de optocht zwaaiden de vendeliers hun kleurrijke vaandels voor het paar.

Jurering
De jury ging in beraad om de wagens te beoordelen en hun punten te verdelen. De prijsuitreiking voor de kleine wagens vond 's middags plaats op de deel van het Wapen van Baak. De eerste prijs was voor Bjarne en Eliane Hermans met de Boakse Saloon, tweede werden Sander en Jeroen Schiphorst met hun Vakantie wagen. Feiko Haggeman werd derde met zijn pettenkar 'Gooi maar in mijn pet'.

Bij de loopgroepen was er geen spanning, want er was maar één groep 'De benenwagen' van Julia Hissink, Lynn van Leussen, Claudia en Juul-Douwe Kets en Lieke Besselink. Bij de versierde fietsen eindigde Lenthe van der Wiel op de eerste plaats met Jill, In jouw wereld kan alles. Ise Bos werd tweede met Iron Man. De prijsuitreiking van de grote wagens vond 's avonds in de feesttent plaats.

Foto: Alice Rouwhorst