Bronzen beelden van Ineke van Dijk. Foto: PR
Bronzen beelden van Ineke van Dijk. Foto: PR Foto:

Bronzen beelden op landgoed
De Kranenburg

Vorden - Twee weekenden exposeert Ineke van Dijk met haar bronzen beelden op landgoed De Kranenburg, Bergkappeweg 2 in Vorden. U kunt op 8, 9, 15 en 16 oktober van 12.00 tot 17.00 uur de expositie komen bezichtigen.

Ineke van Dijk startte op haar 16e zij haar artistieke opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst te Rotterdam in de richting Beeldhouwen bij Jaap Kaas. Daarna vervolgde zij haar opleiding bij prof. Frederico Carasso aan de Jan van Eijck Acade­mie te Maastricht. Sinds enige jaren woont en werkt Ineke van Dijk afwisselend in Stolwijk, in de polder en in Altea, Spanje, aan zee. Die verschillende omgevingen inspireren haar tot het maken van onder andere poldervogels, goden van de zee en het Stierenvechten. Vele opdrachten heeft Ineke uitgevoerd voor onder andere 'De Steenzetter', t.g.v. 50 jaar Afsluitdijk – 'Overvallen, niet verslagen', Vliegveld Ypenburg, t.g.v. herdenking 10 mei 1940 – Portret Herman van Veen, Carré Amsterdam, t.g.v. 250e optreden in Carré. Haar werk bevindt zich in nagenoeg alle landen van West-Europa, alsmede in Polen, USA en Maleisië.


www.inekevandijk.eu


Zondagmiddagconcerten gaan weer beginnen in de Vordense Dorpskerk

Vorden - Na een druk toeristenseizoen, in zowel het dorp Vorden als in de Vordense Dorpskerk, gaat het Zondagmiddagconcertseizoen weer beginnen. Een Toeristenseizoen waarin de Vrienden van de Dorpskerk Vorden niet alleen een 13-tal succesvolle Toeristenconcerten voor Vordenaren en hun vele gasten organiseerde, maar tevens een aantal exposities en natuurlijk de dagelijkse openstellingen van de Dorpskerk. Op zondagmiddag 16 oktober aanvang 15.30 uur wordt de spits afgebeten door het Zutphens Barok Ensemble met een laagdrempelig concert dat de titel 'Handel rond de Oostzee' heeft meegekregen.

Dat uit het 'Baltische' vanaf de kusten van de Oostzee veel mooie muziek en Handel komt blijkt tijdens dit concert. Onder de leiding van de Zweedse Elin Eriksson, violiste, zal het Zutphens Barok Ensemble dit bewijzen.

Vanuit hun thuisbasis, de Hanzestad Zutphen, zochten zij naar muzikale uitwisselingen tussen Hanzesteden in het gebied van de Noord- en Oostzee. Zij laten u werk horen van Georg Friedrich Händel, die in de Hanzestad Londen van umlaut ontdaan, als Georg Friedrich Handel zijn muzikale handel bedreef. Van William de Fesh, violist in Handel's orkest spelen zij een fluitconcert. Johann Helmich Roman reisde vanuit de Hanzestad Stockholm naar Londen om bij Handel in de leer te gaan.

U hoort waarom hij de Zweedse Handel wordt genoemd. Georg Philipp Telemann, werkzaam in de Hanzestad Hamburg aan de Elbe, onderhield contact met Handel in Londen. Van hem wordt een concert voor 2 fluiten en fagot gespeeld. Verder op de Elbe ligt Dresden, daar werd dank zij de Handel een Sonate in c van Johann Georg Pisendel gevonden.

Het Zutphens Barok Ensemble bestaat 30 jaar

Het Zutphens Barok Ensemble is een groep van ca. 20 muzikanten die uit liefhebberij zich toeleggen op het spelen van muziek, geschreven in de periode tussen 1600 en 1800. Je kunt dan denken aan componisten als Bach, Blow en Buxtehude, maar ook aan Heinichen, Händel en Haydn, Telemann, Tunder of Vivaldi.

Het ensemble bestaat ruim 30 jaar en is een van de weinige barokensembles die met een vaste groep mensen wekelijks op dinsdagavond repeteert. Het ensemble wordt vanaf de concertmeesterstoel geleid door barokvioliste Elin Eriksson. Het ensemble bestaat idealiter uit 2 traversi, 2 barokhobo's, 1 barokfagot, 10 violen, 4 altviolen, 3 celli, 1 contrabas/violone, 1 klavecimbel/orgel. Vaak is ook een theorbe een welkome aanvulling. De uit Zweden afkomstige Elin Eriksson, heeft viool gestudeerd aan de Hogeschool voor Muziek in Malmö (Zweden) en aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Het concertmeesterschap bij o.a. Barokorkest Florilegium Musicum en Collegium Ad Mosam heeft haar de nodige ervaring gegeven om vanuit de aanvoerdersplaats een ensemble te leiden. Elin nam eind 2013 het (strijk)-stokje over van Arwen Bouw en zal, net als Arwen, al spelend het ensemble leiden.

Toegang 10 euro en t/m 16 jaar gratis (inclusief koffie/thee bij binnenkomst). Voor reserveren en nadere informatie, zie de website.


www.vriendenvande- dorpskerkvorden.nl


Bronzen beeld van Ineke van Dijk. Foto: PR
Bronzen beelden van Ineke van Dijk. Foto: PR
Bronzen beeld van Ineke van Dijk. Foto: PR