Tristan Steenmeijer en Silja Verhoeven willen met hun concept Inbox15 jong ondernemerschap steunen. Foto: Meike Wesselink
Tristan Steenmeijer en Silja Verhoeven willen met hun concept Inbox15 jong ondernemerschap steunen. Foto: Meike Wesselink

Zutphense ondernemers verliefd op Reesinkpand

'Mooi concept dat iets brengt voor Noorderhaven'

Door Meike Wesselink

Zutphen - Ondernemers Silja Verhoeven en Tristan Steenmeijer hebben een oogje op het laatste pand dat hoort bij het industrieel erfgoed van Reesink en nog steeds in handen is van het bedrijf dat inmiddels al jaren in Apeldoorn is gevestigd. De twee willen op die plek in de Noorderhaven hun droom verwezenlijken van een Foodhall, genaamd: Inbox15.

In de grote industriƫle hal moeten diagonaal opgestelde zeecontainers de behuizing vormen voor kleine, startende ondernemers die er hun exclusieve waren kunnen aanbieden. "Het gaat dus niet om franchiseketens of grote ondernemers, we willen juist jong ondernemerschap steunen en het liefst uit de regio", legt Verhoeven uit. "Denk aan verse producten als worsten, bijzondere mosterdsoorten, thee maar ook aan kleding of bijzondere leren tassen." Links achterin de grote hal is een terras gepland om op neer te kunnen strijken, te proeven en te ontmoeten. Plan is om op de laag containers een tweede laag te bouwen, waarin kleine, startende ondernemers kantoor kunnen houden. Projectontwikkelaar Heijmans die voorlopig nog niet van plan is het betreffende terrein te bebouwen, is bereid de loods te verhuren aan de initiatiefnemers van Inbox15, maar moet het pand eerst nog kopen van Reesink. Ontwikkelingsmanager Jaap van Oeveren: "Het is een mooi concept dat iets meebrengt voor de Noorderhaven. In Rotterdam Katendrecht is Heijmans ook een industrieel gebied aan het ontwikkelen en daar is een vergelijkbaar initiatief gestart, Fenix Food Factory."

Zutphen heeft echter een ander beleid dan Rotterdam als het gaat om detailhandel. "In het bestemmingsplan Noorderhaven is detailhandel alleen vlak achter het station toegestaan", legt wethouder Coby Pennings uit. "We moeten daarom goed kijken of het initiatief dat we overigens sympathiek vinden, op deze plek wel haalbaar is." Binnenstadmanager Remco Feith probeert op zijn beurt Steenmeijer en Verhoeven te verleiden hun initiatief in de binnenstad uit te rollen, mede omdat de gemeente Zutphen zich richt op het versterken van juist die binnenstad.
Steenmeijer en Verhoeven echter zijn behoorlijk 'in love' met het Reesinkpand, maar ook met het foodhallplan dat ze al langere tijd met zich meedragen en waarvoor Borough Market in Londen de grote inspiratiebron vormt. Afwachten voor hen dus.