Frederike Gotink met Caraat. Foto: PR
Frederike Gotink met Caraat. Foto: PR Foto:

Caraat uit Warnsveld grote winnaar Paralympische Spelen

Warnsveld - Een bijzondere Warnsveldse dame sleepte tijdens de afgelopen Paralympische Spelen maar liefst drie medailles in de wacht. De negenjarige zwarte merrie Caraat, geboren en getogen in de weilanden van Warken behaalde samen met haar berijdster Rixt van der Horst een keer zilver en twee keer brons. Caraat is gefokt en getraind door de familie Gotink. Dochter Frederike ging mee naar Rio.

"Ik ben heel trots, hier doe je het als paardentrainer natuurlijk voor", zegt Frederike Gotink: "Rio was fantastisch om mee te maken. Je maakt alles van dichtbij mee, je wordt opgenomen in het team en Nederland is daar een team. Het is geweldig om zo het Olympisch dorp en het Olympisch park te zien. Als eigenaar mocht ik overal komen en heb gekeken hoe het overal ging, maar ik heb het team natuurlijk hun eigen ding laten doen."

Sinds een klein jaar wordt Caraat geleased door Rixt van der Horst, een amazone met spastische diplegie waardoor ze veel moeite heeft met haar evenwicht en daardoor ook moeilijk kan lopen. Frederike: "Caraat was eigenlijk een reservepaard. Rixt van der Horst wilde naar de Paralympische Spelen en dan is het niet verstandig om maar een enkel paard te hebben. Deze kan namelijk geblesseerd raken. Gedurende de voorbereidingen bleek Caraat steeds betere scores te halen en daarom besloot de bondscoach om Caraat als wedstrijdpaard in te zetten."

Het vertrouwen was wederzijds. Toen Caraat na acht jaar de manege verliet om te trainen met Rixt van der Horst was het was voor Frederike wel even een lastig moment: "Je geeft toch alles uit handen, maar ik had alle vertrouwen in Rixt en haar verzorgers."

Het trainen van een paard voor een gewone ruiter of voor een paralympische speler is volgens Frederike Gotink niet zo verschillend: "Het belangrijkste is dat het paard een goed karakter heeft. Het moet wel mee willen werken en geen kwaad in de zin hebben. Het paard moet goed luisteren want deze berijder heeft natuurlijk niet de kracht om in te grijpen als het toch stout doet. Het moet volledig te vertrouwen zijn en net wat mooier lopen dan de rest."

Frederike is zelf 29 jaar oud en loopt al sinds haar achtste mee op de manege: "Mijn vader is als koeienboer begonnen, maar omdat ik geen opvolger was voor een melkbedrijf, zijn we vijftien jaar geleden overgestapt op de paardenfokkerij." Samen met haar ouders bestiert zij nu 'Hoeve 't Nijkamp', een paardenpension en paardenfokkerij. In de stallen en op het land lopen ongeveer 45 paarden waarvan de helft van haar bedrijf is. Misschien dat daartussen nog een pareltje rondloopt. Frederike: "Caraat is een 'once in a liftetime horse'. Ik groeide met haar op en ik besefte me dat ik een juweeltje in de handen had. Zo eentje krijg je maar een keer, ze is het ideale paard. Maar twee jaar geleden heeft ze een veulen gekregen en daar gaan we volgend jaar mee aan het werk, dus wie weet."