Iris Wilmink (l) en Eline de Vries. Foto: PR
Iris Wilmink (l) en Eline de Vries. Foto: PR Foto:

Genezen vriendinnen zetten zich in voor zieke kinderen

Braamt/Zutphen - Iris Wilmink (23) uit Braamt en Eline de Vries (22) uit Zutphen hebben veel met elkaar gemeen. De meiden woonden tegelijkertijd in Zutphen. Maar hun vriendschap bloeide op door de moeilijke periode waar ze allebei doorheen gingen, de meiden lagen namelijk maandenlang in het Radboud UMC in verband met een levensbedreigende ziekte. In deze periode vervulde de stichting Make-A-Wish Nederland hun liefste wens. Dit zorgde bij de vriendinnen voor een dag vol verrassingen waar zij veel positieve energie van kregen. Dit bracht hen er toe dit ook mogelijk te willen maken voor andere ernstig zieke kinderen, daarom deden Iris en Eline op 2 oktober mee aan de estafetteloop: 'de Wenstafette'. In de tuin van Kasteel Groeneveld in Baarn was een speciaal parcours uitgezet. Iris en Eline hebben samen 940,- euro opgehaald.

Iris was 15 jaar oud en kreeg vreselijk nieuws. Er was lymfeklierkanker bij haar geconstateerd. Dit was de start van een zware periode. Het ging een tijd zo slecht dat ze bijna niet meer van haar ziekenhuiskamer af kwam. Tegelijkertijd lag Eline, toen (15) jaar, in het ziekenhuis. Ze streed hier voor de tweede keer tegen leukemie. Door de vele complicaties is Eline negen maanden lang niet thuis geweest.

Wensen in vervulling
Ondanks de nare periode kon Iris nog steeds genieten van de Amerikaanse serie 'Glee'. Make-A-Wish Nederland organiseerde voor haar een bezoekje aan een opname van de serie in Los Angeles, ze mocht de cast ontmoeten en tot slot mocht ze zich vermaken in de Universal Studios. Ook de liefste wens van Eline werd door Make-A-Wish Nederland in vervulling gebracht. Zij bezocht restaurant Las Palmas van topkok Herman den Blijker en sprak hem in de keuken. De volgende stop was 'Denksport'. Eline kreeg een kijkje achter de schermen bij het bedrijf, bekend van de puzzelboekjes. De dag werd afgesloten op een groot cruiseschip.

De bloei van een vriendschap
De moeders van de jonge strijders spraken elkaar regelmatig op de ziekenhuisgang. Op een gegeven moment lukte het Iris en Eline om elkaar met de rolstoel te bezoeken. Het blijkt de start van een hechte vriendschap. Nog steeds zien Eline en Iris elkaar regelmatig. Dit is niet voor niets: ze begrijpen elkaar.

Wenstafette
De vriendinnen zijn gelukkig beiden genezen verklaard! Ze denken nog regelmatig terug aan de wensvervulling. Eline: "Ik gun alle zieke kinderen zo'n beleving". Ze hoeven er dan ook niet lang over na te denken om mee te lopen met de Wenstafette. Kasteel Groeneveld in Baarn was zondag 2 oktober het decor van de allereerste Wenstafette. Bijna 100 oud wenskinderen van Make-A-Wish Nederland deden mee aan deze bijzondere sponsorloop. In totaal is er € 61.603,16,-- opgehaald, waarmee nog meer allerliefste wensen mogelijk zijn.