Talloze kerststallen zijn te vinden op de expositie in Bonifatiuskerk. Foto: Hans Winters
Talloze kerststallen zijn te vinden op de expositie in Bonifatiuskerk. Foto: Hans Winters Foto:

Kerst van Stal 2016

LICHTENVOORDE - De derde editie van 'Kerst van Stal in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde vindt plaats van 10 tot en met 26 december. Op het programma staan die week verschillende concerten en zeer diverse exposities. Ook op eerste en tweede kerstdag is dit jaar de kerk geopend, zodat belangstellenden na de kersttafel nog een expositie kunnen bezoeken.

Een van de expositie bestaat uit kerstgroepen en stallen van over de hele wereld, met daarbij een toelichting van de kerstgedachten- en gewoonten van dat land. De meer dan 200 groepen worden beschikbaar gesteld door de Ulftse verzamelaar Ben Rouwhorst, Pater Geert Scholten en inwoners van de Ludgerparochie die een kerststal hebben met een bijzonder verhaal. Pater Geert Scholten exposeert voor het eerst tijdens Kerst van Stal ook zijn omvangrijke engelenverzameling. Deze unieke verzameling omvat ruim 1200 engelen. Daarnaast worden nog eens 300 engelen uit de verzameling van Ben Rouwhorst aan de expositie toegevoegd. Ook de 'Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde' richt een tentoonstelling in van foto's van vroeger. De expositie is alle dagen geopend van 14.00 uur tot 19.00 uur met uitzondering van woensdag 14 december. Dan sluit de expositie om 17.00 uur. De expositie is gratis te bezoeken, behalve tijdens de concerten die op 10 en 14 december op het programma staan. In de ochtend kunnen scholen en instellingen een kijkje nemen.

Opening
De opening van Kerst van Stal op 10 december om 20.00 uur wordt een belevenis. De organisatie heeft het Volendams Opera Koor kunnen contracteren. Dit koor, dat bestaat uit zo'n honderd mannen en vrouwen, treedt op in originele Volendamse kostuums. Het koor verzorgt een 2,5 uur durend programma. Voor de pauze worden wereldberoemde opera melodieën ten gehore gebracht en na de pauze worden kerstliederen gezongen. De entree voor deze avond bedraagt € 20 per persoon. Op zondag 11 december is er - gelijktijdig met 'Let it Snow' wintermarkt in het centrum van Lichtenvoorde - een 'goede doelen markt' in de kerk. Heel bijzonder voor deze regio zijn de gasten die op 14 december vanaf 20.00 uur in de kerk optreden: De Mastreechter Staar. Deze zangvereniging is bekend van radio en tv, met name van de concerten met André Rieu. De Mastreechter Staar verzorgt een avondvullend programma. Voor de pauze staat het 'Staarrepertoire' op het programma en na de pauze volgt een kerstconcert met kerstliederen van over de hele wereld. Kaarten kosten € 25.

Op 19 december verzorgt het Gemengd Koor Lichtenvoorde vanaf 15.00 uur haar jaarlijkse (gratis toegankelijke) kerstconcert. Het koor bestaat dit jaar 70 jaar. Op 21 december zullen de gezamenlijke Ludgerkoren vanaf 19.00 uur, om beurten en gezamenlijk, de kerk vullen met kerstklanken. Ook hier is de toegang gratis. Tot slot zal op 26 december traditioneel het gelegenheidskoor Ensemble Vocal Pierre Villette om 10 uur een viering verzorgen. Dit gelegenheidskoor is samengesteld met talenten uit de hele regio. Voor concertbezoeken geldt, dat er, mede door de expositie slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is.

Overzicht
10 december: concert Volendams Opera Koor, aanvang 20.00 uur (entree € 20). 11 tot en met 26 december van 14.00 tot 19.00 uur exposities geopend en gratis toegankelijk muv 14 december . Dan sluit expositie om 17.00 uur. 11 december: goede doelen markt tijdens de geopende expositie. 14 december: concert Mastreechter Staar, aanvang 20.00 uur (entree € 20). 19 december: concert Gemengd Koor Lichtenvoorde aanvang 15.00 uur. Toegang gratis. 21 december: concert Ludgerkoren, aanvang 19.00 uur Toegang gratis. 26 december: viering met Ensemble Vocal Pierre Villette om 10.00 uur. 26 december: sluiting expositie om 19.00 uur.

Informatie over de kaartverkoop voor de concerten volgt binnenkort in deze krant en is te vinden op de website van Kerst van Stal.


www.kerstvanstal.nl


Centrum Seksueel Geweld ook voor Achterhoekse gemeenten

BERKELLAND - Op 1 maart 2015 is het Centrum Seksueel Geweld Twente geopend en sindsdien biedt het hulp aan slachtoffers uit de veertien Twentse gemeenten. Sinds september jl. is het werkgebied van het centrum uitgebreid met acht Achterhoekse gemeenten. De acht deelnemende Achterhoekse gemeente zijn: Aalten, Berkelland, Bronkhorst, Lochem, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Zutphen. Daarmee is ook de naam gewijzigd naar Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek. Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt.

Alle acute zorg op 1 plek. Op dit moment zijn er 12 centra in het hele land, vanaf volgend jaar zijn er 16 centra. Doel van het CSG Twente-Achterhoek is slachtoffers van seksueel geweld zo snel mogelijk na het geweld goede en gerichte zorg te bieden. Artsen, verpleegkundigen, psychologen en politie werken in het CSG Twente-Achterhoek samen om overlap en gaten in de zorg te voorkomen. Door goede en gerichte zorg te bieden hoopt het CSG Twente-Achterhoek de lange termijn gevolgen van seksueel geweld te verminderen.

Slachtoffers
Veel mensen, ongeacht leeftijd en geslacht, worden slachtoffer van seksueel geweld. In Nederland heeft 12% van de vrouwen en 2% van de mannen ooit een aanranding of verkrachting meegemaakt. Van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar maakt 1 op de 6 meisjes en 1 op de 20 jongens gedwongen seks mee.

Bel snel 0800-0188
Het CSG is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar via het landelijke telefoonnummer 0800-0188. Het is belangrijk dat het slachtoffer na een aanranding of verkrachting zo snel mogelijk (liefst binnen 72 uur, maar in ieder geval binnen 7 dagen) contact opneemt. Het eerste contact dat het slachtoffer met het CSG Twente-Achterhoek heeft is met de casemanager. De casemanager begeleidt het slachtoffer in het hele proces en legt uit waarom bepaalde zaken gedaan moeten worden. De casemanager zorgt ervoor dat andere partijen zoals het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente of de politie betrokken worden. Wanneer een slachtoffer geen politie wil betrekken is hij/zij ook welkom in het CSG Twente-Achterhoek. Het slachtoffer kan dan wel gebruik maken van de medische en psychologische zorg.

Samenwerking
Binnen het CSG Twente-Achterhoek werken de volgende partijen samen: Ambiq, GGD Twente, Huisartsendienst Twente-Oost, Mediant, Medisch Spectrum Twente, Politie en Veilig Thuis Twente. Het CSG Twente-Achterhoek is op dit moment in gesprek met partijen uit de Achterhoek en hoopt binnenkort het aantal partijen uit te breiden.


www.ggdtwente.nl/csg

www.centrumseksueelgeweld.nl