De rode taart voor goed werk is uitgedeeld aan stichting Noaberhulp Zutphen. Foto: PR
De rode taart voor goed werk is uitgedeeld aan stichting Noaberhulp Zutphen. Foto: PR Foto:

Taart voor de vrijwilligers van Stichting Noaberhulp

Zutphen - Op Nationale Burendag heeft de PvdA Zutphen-Warnsveld de rode taart voor goed werk uitgedeeld aan stichting Noaberhulp Zutphen. De vrijwilligers van stichting Noaberhulp staan families en mantelzorgers bij op het moment dat er iemand op sterven ligt. Ze bieden praktische hulp, ze luisteren en zijn er op de moeilijkste momenten. De PvdA vindt dat goed werk.

Stichting Noaberhulp werkt met ongeveer 25 vrijwilligers in de regio Zutphen, Lochem, Brummen. Deze mensen staan vooral in de nachturen de mantelzorgers bij van mensen die terminaal ziek zijn en veelal thuis willen sterven.

De vrijwilligers werken een nacht in de week of twee dagdelen. Een familie kan op 3 tot 4 keer per week op hulp rekenen. Er wordt 50 tot 60 keer per jaar een beroep gedaan op stichting Noaberhulp. De hulp wordt ingeschakeld via allerlei instanties: ziekenhuis, thuiszorg, huisarts. Families die een beroep hebben gedaan op de stichting geven altijd aan hoe welkom de ondersteuning is geweest, de vrijwilligers zijn aardig, rustig, geven ruimte maar nemen over op het moment dat het nodig is. De vrijwilligers zelf beschouwen het als heel waardevol werk. Er zijn vrijwilligers die al meer dan 20 jaar mee doen.

De vrijwilligers worden goed opgeleid. Dit gebeurt veelal in samenwerking met de landelijke vereniging VPTZ die een netwerk van stichtingen als Noaberhulp begeleid door heel Nederland heen. Naast de cursussen zijn er ook maandelijks bijeenkomsten voor alle vrijwilligers waar bijgepraat kan worden over wat iedereen heeft beleefd tijdens het ondersteunen.

Het bestuur van de stichting bestaat uit 4 personen. Ze zijn nog op zoek naar een secretaris. Het bestuur is bezig met het vergroten van de naamsbekendheid en het werven van fondsen. Naast een subsidie vanuit het ministerie van VWS is de stichting afhankelijk van giften. Ook is er altijd vraag naar meer vrijwilligers. Contact opnemen kan via info@noaberhulpzutphen.nl of kijk op de website voor meer informatie.

Met de rode taart wil de PvdA Zutphen-Warnsveld het vele werk dat vrijwillig gedaan wordt in onze stad zichtbaar maken.


www.noaberhulpzutphen.nl