Rintje Ritsma te gast bij korfbalvereniging KVZ. Foto: PR
Rintje Ritsma te gast bij korfbalvereniging KVZ. Foto: PR Foto:

Rintje Ritsma pleit bij KVZ voor passie en plezier

Zutphen - Op vrijdag 16 september was Rintje Ritsma te gast bij korfbalvereniging KVZ. De sponsorcommissie organiseerde deze avond speciaal voor Sponsoren en Vrienden van de club. Rintje Ritsma nam een publiek van ruim 100 mensen enthousiast mee in het verhaal van zijn sportcarrière.

De rode draad in zijn verhaal is dat passie en plezier in wat hij doet altijd het belangrijkste is geweest. Dat geldt voor het schaatsen zelf, maar ook voor het trainen, het gezonde eten, het opzetten van de eerste commerciële ploeg en alles er om heen. Doordat hij altijd zijn passie is blijven nastreven heeft hij zijn topsport carrière lang kunnen rekken.

De anekdotes waarmee hij zijn verhaal omkleedt, illustreren dat hij graag zijn nek uitsteekt en altijd op zoek is naar leuke ideeën en nieuwe ontwikkelingen. Ook ging Ritsma graag zelf op zoek naar leuke, nieuwe trainingslocaties die bij hem en zijn eigen plan pasten. Hij hield ook van andere sporten, zoals surfen,

Op zijn 38e is Ritsma gestopt met schaatsen, omdat zijn lichaam het niet meer aankon om twee per dag hard te trainen. Hij ging verder als teammanager bij het bobsleeën, maar na het overlijden van de Georgische rodelaar tijdens de Olympische Spelen in Vancouver storrte het kaartenhuis in elkaar. Ritsma ontdekte zijn plezier in motorrijden en bleek bovendien enig talent voor motorracen te hebben. Samen met zijn vrouw Youandi heeft hij inmiddels een raceteam gebouwd met daaraan gekoppeld een cateringbedrijf voor raceteams op het circuit. Ook nu is het weer belangrijk om business te maken om het sporten te kunnen bekostigen.