In de Burgerzaal ontvingen de veteranen uit Zutphen en Warnsveld het draaginsigne. Foto: Louis Lippinkhof
In de Burgerzaal ontvingen de veteranen uit Zutphen en Warnsveld het draaginsigne. Foto: Louis Lippinkhof Foto:

Uitreiking draaginsignes Nobelprijs voor de Vrede

Zutphen - Zaterdag 17 september tussen 13.00 en 15.00 uur vond de uitreiking van de draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede plaats door Luitenant- generaal buiten dienst M. de Kruif en burgemeester Abbenhues. Tijdens deze bijeenkomst in de Burgerzaal ontvingen acht veteranen het draaginsigne. Daaromheen vonden, in het kader van de Zutphense Veteranendag, diverse activiteiten plaats rondom de Walburgiskerk, waar men onder andere diverse stands van defensie kon vinden.

De veteranen hebben zich ingezet tijdens VN-missies in Libanon, Egypte, Congo, Jemen, India en Pakistan en Syrië en Jordanië. Het gaat hierbij om de volgende veteranen (waarvan één wenst anoniem te blijven):

- M. Lehmann, 55 jaar woont in Warnsveld: 1980-1981 UNIFIL Libanon / 1982 MFO (Mulitnational Force and Observers) Sinai Woestijn;
- F. Reuvers, 55 jaar, woont in Warnsveld: 1980 juni/september Yatar;
- B. Oud, 56 jaar woont in Zutphen: 1980 januari/juli Libanon;
- R. Plomp, 55 jaar woont in Zutphen: 1980 maart/juli post 7-18 Libanon Unifil;
- Y. Ruessink, 53 jaar woont in Zutphen: september 1982 tot maart 1983 op post 7-8 van de pantser ondersteuning in Libanon;
- P. Schoonenwolf, 72 jaar woont in Zutphen.
- G. Hendriksen, 56 jaar woont in Zutphen;
- Anoniem: 1981 Libanon.
In totaal is de draaginsigne toegekend aan negentien veteranen. Een aantal van hen heeft het draaginsigne al uitgereikt gekregen door het Ministerie van Defensie of heeft ervoor gekozen om het thuisgestuurd te krijgen. De draaginsignes worden toegekend aan hen die tussen 1956 en 1988 tenminste dertig dagen aaneengesloten zijn ingezet in het buitenland door het Nederlandse Ministerie van Defensie voor vredesafdwingende of vredeshandhavende operaties van de Verenigde Naties.

Draaginsigne VN-militairen
In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht van die VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO). In 1988 is de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de vredesmachten van de Verenigde Naties voor deelname aan vredesmissies vanaf 1956. De Nobelprijs is uitgereikt aan de Verenigde Naties, niet aan de individuele personen die daarbij betrokken zijn geweest. Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten heeft de minister van Defensie onlangs besloten een draaginsigne 'Nobelprijs VN militairen' in te stellen, ter erkenning van en waardering voor (oud-)militairen die namens Nederland in de periode tussen 1956 en 1988 hebben deelgenomen aan VN-Vredesmissies.