De Zutpense Roosmarijn Wasseveld raakte verknocht aan Kenia, waarvoor ze zich nu al zes jaar inzet. Foto: pr
De Zutpense Roosmarijn Wasseveld raakte verknocht aan Kenia, waarvoor ze zich nu al zes jaar inzet. Foto: pr Foto: Meike Wesselink

Gemeente Zutphen al dertig jaar actief in ontwikkelingssamenwerking

Zutphen - De commissie Ontwikkelingssamenwerking Zutphen mag ieder jaar zo'n 47.000 euro schenken aan Zutphense initiatieven die actief zijn in ontwikkelingslanden. Wie denkt aanspraak te kunnen maken op een bedrag van maximaal 9000 euro, kan nog tot 1 oktober een aanvraag indienen.

Door Meike Wesselink

Daarna is er in april volgend jaar weer een nieuwe ronde en kan het fonds opnieuw worden aangeschreven.
Titia Swierstra, Berry Wessels, Marjoske Kiers, Cornelia Nijland en Jan Jaap Dik, allen al jarenlang als vrijwilliger actief binnen Ontwikkelingssamenwerking Zutphen, merken dat er de laatste jaren een teruglopend aantal aanvragen bij de commissie belandt. Titia Swierstra: "De gemeente Zutphen voert al ruim dertig jaar beleid op ontwikkelingssamenwerking. Al heel wat ziekenhuizen, waterputten, schoolgebouwen en onderwijsprogramma's zijn er daardoor met Zutphense financiële middelen door Zutphense initiatieven gerealiseerd. Zutphen is daarin nog steeds actief en dat is best bijzonder in een tijd dat veel gemeenten de subsidiekraan dichtdraaien. Daarom een pluim voor de gemeente Zutphen."

"Per inwoner mag de commissie 1 euro toekennen aan ontwikkelingssamenwerking. Via de site van de gemeente Zutphen kunnen lokale organisaties een aanvraag indienen. We willen heel specifiek weten waar het geld naartoe gaat. Lopende kosten zoals lonen of huur van gebouwen financieren we niet, het gaat juist om tastbare zaken die een duurzame inbedding hebben zoals ziekenhuisapparatuur of schoolboeken. Ook achteraf willen we graag zien waar het geld precies terecht is gekomen. We zijn ons ervan bewust dat we nogal wat vragen tijdens de aanvraagprocedure en willen daarom ook graag advies geven bij de totstandkoming van de aanvraag", aldus Swierstra. Het Isendoorn, de Vrije Scholen, stichting Sarankot en Kiwanis zijn voorbeelden van Zutphense instanties die met gelden van de commissie ontwikkelingshulp hebben kunnen bieden in Oeganda, Nicaragua Nepal en Indonesië, de zogenaamde OESO-landen waarop de commissie zich specifiek richt.
Waridi Home
De Zutphense Roosmarijn Wasseveld is met haar stichting Waridi Home al meer dan zes jaar actief in Kenia om kansarme gezinnen en weeskinderen een betere toekomst te kunnen bieden. Ze doet dat niet alleen, maar samen met KidsCare Kenia. Roosmarijn heeft al meerdere keren een beroep op de commissie gedaan en door Zutphense middelen tastbare verbeteringen aan de infrastructuur kunnen bewerkstelligen in de vier dorpen waar Waridi Home actief is. "Twee schoollokalen, toiletten, een watertank en een opleidingstraject voor een lerares", somt Roosmarijn op.

"De eerste vergadering hielden we onder een boom"

Roosmarijn die psycholoog is, reisde na haar studie af naar Kenia om er vrijwilligerswerk te gaan doen "We deden er goed werk, maar toch kreeg ik het idee dat er meer mogelijk waren. De instanties waar ik werkte richtten zich op het stichten van weeshuizen, maar dat voelde voor mij niet als een gewenste oplossing. Veel meer wilde ik me bezighouden om kinderen binnen het gezin mogelijkheden te kunnen bieden. In Kenia ben je weeskind als je één ouder mist en vaak is het de vader die wegvalt. Alleenstaande moeders met kinderen worden in Kenia niet als volwaardig gezien wat vaak resulteert in een sociaal isolement. Zo ontstond het idee van Waridi Home. Ik zocht samenwerking met een organisatie die al langer actief is in Kenia, KidsCare, en ben samen met hen ingesprongen op de vraag naar een onderkomen voor aids-wezen en het uitbouwen van onderwijsmogelijkheden in het zuiden van Kenia. Ik weet nog heel goed dat we voor de eerste vergadering een boom opzochten om onder te discussiëren."

Inmiddels is deze specifieke plek in Chiromo uitgegroeid tot een heus complex met een conferentiezaal, ruimte voor fysiotherapie, een gastenverblijf, een trainingsruimte en vijfentwintig man personeel. Bewerkstelligd met gelden van fondsen, waaronder die van de Zutphense Commissie Ontwikkelingssamenwerking.

Roosmarijn kijkt terug op de investeringen die ze kon doen dankzij de gemeente Zutphen en constateert dat anno 2016 de school in Chiromo waaraan Roosmarijn twee klaslokalen toevoegde, nog verder is uitgebouwd; dat er zonnepanelen op het dak zijn gekomen, dat de school bekendheid heeft gekregen bij de overheid, dat de juf haar opleidingstraject heeft afgerond en dat ook binnen de gezinssituatie meer bewustzijn is voor het belang van school. Liefst zou Roosmarijn ook het vervolgonderwijs een impuls willen geven en heeft daartoe een scholarship-programma opgestart. Inmiddels is er in het zuiden van Kenia een boardingschool voor meisjes, een boardingschool voor jongens en een polytechnic-beroepsopleiding.

"Waar we helaas tegenaan lopen is dat we bij het indienen van aanvragen voor financiën niet concreet genoeg kunnen zijn over de investeringen die we willen doen. De effecten van de investeringen zijn pas vaak op de lange termijn te toetsen. Geldschieters durven daarom niet altijd te investeren. Voor oktober heb ik bij de gemeente Zutphen een aanvraag ingediend gericht op de zorg voor verstandelijk- en meervoudig gehandicapte kinderen. We zouden graag kinderen kunnen screenen om ze zo de juiste zorg te kunnen bieden. Ook zetten we ons in om de bevolking bewust te maken dat het echt geen taboe is als je een gehandicapt kind hebt, dat het niet een straf is van god, maar dat een medische oorzaak ten grondslag ligt aan de situatie. Een tijdje geleden was er nog geen gehandicapt kind te vinden in Kenia en nu lijken ze opeens overal vandaan te komen. Ik ben heel benieuwd of we ook dit keer weer worden gesteund door de gemeente."

Het aanvraagformulier van Ontwikkelingssamenwerking is te downloaden via de site van de gemeente. Vragen hierover kunnen worden gesteld via het bijbehorende e-mailadres. www.zutphen.nl. info@zutphen.nl