Operationeel directeur van Driekant Buiten in opbouw, Miranda Varenbrink. Foto: Meike Wesselink
Operationeel directeur van Driekant Buiten in opbouw, Miranda Varenbrink. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Festival van de Toekomst

Prijs van de Toekomst weer terug op voormalig Kaardebol-terrein

Zutphen - Na twee jaar van afwezigheid, is de duurzaamheidsprijs weer terug in Zutphen. Op de plek waar het allemaal begon, de voormalige Kaardebol, nu Driekant Buiten.

Door Meike Wesselink

De nieuwe hoofdhuurder Henk Smit en zijn zakelijk partner Miranda Varenbrink blijven nuchter onder de toch wat negatieve geluiden die er de ronde doen over het educatieve duurzaamheidscentrum dat ooit in beheer was van gemeente Zutphen en tot begin dit jaar in handen was van coöperatie Atelier 3D. Nu is het aan Smit en Varenbrink om de uitdaging aan te gaan een volwaardig zelfstandig opererend Driekant Buiten op de kaart te zetten. "Verandering gaat altijd gepaard met wrijving, maar zonder wrijving krijg je geen glans", antwoordt de nuchter ingestelde operationeel directeur Miranda Varenbrink: "Met het opstellen van de huurcontracten lopen we inderdaad tegen wat hobbels aan, maar we zijn ervan overtuigd dat we er gezamenlijk gaan uitkomen.

De hoofdhuurder: "De huurders zijn wat op hun hoede omdat zaken toch anders zijn gelopen dan aanvankelijk de bedoeling was en dat is begrijpelijk. Het komt voor dat we verschillen van mening als het gaat over visie, maar ik heb niet de intentie om te blijven hangen in zaken die misschien nog niet zo goed op elkaar zijn afgestemd. Wat we nodig hebben is een beetje tijd en positieve energie en dan gaat het absoluut lukken."

"Bij wijze van proef hebben we tijdens het zomerseizoen de horecagelegenheid geopend gehad. Het seizoen is nu afgesloten en we richten ons op verdere verbouwing van het Grand Café en de keuken waar nog wat aanpassingen nodig zijn. Zo willen we bijvoorbeeld tussenmuren verwijderen om meer ruimte te scheppen. De werkzaamheden pakken we zo snel mogelijk op en we richten ons erop om in november te openen", aldus Varenbrink.

De makelaar die zich ondertussen bezighoudt met de huurcontracten waarover nog strubbelingen zijn, is een door de gemeente Zutphen aangestelde partij. De huurprijzen zijn niet door Smit bedacht, maar komen uit de koker van deze makelaar. Afgelopen maandag, 12 september heeft René Sueters tijdens de raad toegezegd de gesprekken met de betrokken partijen op te pakken. Ondertussen zijn Henk Smit en Miranda Varenbrink bezig met de laatste voorbereidingen voor het Festival van de Toekomst, zondag 18 september van 12.00 tot 17.00 uur.

Werd tot 2013 tijdens de Dag van de Duurzaamheid op de voormalige Kaardebol jaarlijks de duurzaamheidsprijs uitgereikt aan een project dat zicht richt op een toekomstbestendige, duurzame oplossing of uitvinding, dit jaar is de prijs opnieuw in het leven geroepen. Tijdens het Festival van de Toekomst aanstaande zondag maakt juryvoorzitter en wethouder Coby Pennings aan het eind van de middag bekend welk regionaal initiatief de prijs van de Toekomst in ontvangst mag nemen, een nu nog symbolisch bedrag van 333 euro.

Smit: "Er hebben zich voor dit jaar niet heel veel initiatieven aangemeld, maar de projecten die meedingen hebben wel degelijk een heel inhoudelijk karakter en daar zijn we blij mee. Dit jaar geven we het startschot voor de Toekomstprijs die we de komende jaren alleen nog maar verder uitrollen." Naast juryvoorzitter Pennings buigen innovatiemanager van Rabobank, David van Lynden en infrasctructuur-ondernemer en gemeenteraadslid in Lochem, Erik Haverkort zich over de inzendingen.

Symbolisch bedrag van 333 euro

Naast de prijs is er ook als vanouds een duurzame markt te vinden op het terrein van Driekant Buiten. Aanbieders van duurzame producten als ecologische verf en biologisch afbreekbare tandenborstels presenteren zich en bezoekers kunnen zelf een begin maken met het bouwen van een huisje van leem en stro. De initiatiefnemers van Basisinkomen 2018, Buddy to Buddy en de Zutphense Energie Transitie (ZET) geven informatie over hun sociale en duurzame activiteiten en ook de nieuwe huurder De Bovenkamer presenteert zich.

Annemieke Spijker geeft een presentatie over de toekomst van de tuin en er is live (toekomst)muziek. Driekant zelf verzorgt de catering. Bezoekers kunnen rondstruinen op het gehele terrein dat nog steeds volop in bloei staat.


www.driekant.nl/over-ons/initiatieven/92-driekant-buiten


Nieuw uniform toezichthouders

Zutphen - Nog dit najaar worden de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) en toezichthouders van Team Veiligheid in nieuw uniform gestoken.

Gekozen is voor een uniform dat uit twee verschillende kleuren blauw bestaat. Donkerblauw als themakleur voor het imago 'doorpakken met gezag' en lichtblauw dat model staat voor het visitekaartje van gemeente Zutphen. Op de achterkant van het uniform staat te lezen 'Handhaving'. Ook in omliggende gemeenten worden toezichthouders in het nieuw gestoken. Zutphen kiest niet voor het steekwerend vest dat in sommige andere gemeenten wel wordt ingevoerd.