Kitty Courbois in Het Gangstermeisje. Foto: PR
Kitty Courbois in Het Gangstermeisje. Foto: PR Foto:

Filmregisseur Frans Weisz komt naar Zutphen

Zutphen - Zondag 18 september is filmregisseur Frans Weisz in het Luxor Filmtheater in Zutphen om de vijftigste verjaardag van Het Gangstermeisje te vieren. Met deze klassieker maakte hij in 1966 zijn speelfilmdebuut. De regisseur leidt de film in en gaat na afloop in gesprek met het publiek.

Het Gangstermeisje gaat over een jonge schrijver die relationeel en artistiek in het slop zit. Hij reist naar de Franse zuidkust en later naar Rome om een script te schrijven voor een film over een gangstermeisje. Zijn vrouw krijgt daarin de hoofdrol. Frans Weisz schreef het scenario van deze film in samenwerking met Jan Blokker, Rob du Mee en Remco Campert, op basis van diens het jaar ervoor verschenen gelijknamige roman.

Zevenentwintig en net afgestudeerd aan de filmschool van Rome, verbleef Weisz in de woning van Campert (die tijdelijk in Antwerpen woonde) in Amsterdam. Daar vond hij een notitieboekje met de titel 'Aantekeningen voor een nieuwe roman: Het gangstermeisje'. Hij vond het een mooie titel voor een film.

Bijzondere spelers
De toen nog onbekende Nederlandse actrices Kitty Courbois en Astrid Weyman en de Italiaanse acteurs Paolo Graziosi en Gian Maria Volontè spelen de hoofdrollen in Bijrollen zijn er voor onder meer Rem Koolhaas, nu wereldberoemd als architect, oud-journalist Rinus Ferdinandusse en actrice Linda van Dyck. Camera-assistent was de nog piepjonge Robby Müller, die nu in Eye wordt geëerd als cameraman van Wim Wenders, Jim Jarmusch en Lars von Trier. De titelsong werd geschreven door de dichter Jan Elburg en gezongen door Liesbeth List.