Maak het mee:  van nieuwe gadgets tot spannende experimenten. Foto: PR
Maak het mee: van nieuwe gadgets tot spannende experimenten. Foto: PR Foto:

Festival Ambacht21: techniek, ambacht en beleving

ZUTPHEN – Op zondag 17 september vindt festival Ambacht21 weer plaats in Zutphen. Op diverse locaties kan jong en oud van 12.00 uur en 18.00 uur ervaring op doen met oude en nieuwe technieken. Er zijn demonstraties en optredens, maar je kunt ook zelf aan de slag om bijzondere dingen te maken.

Smeden en 3D printen
Op de Groenmarkt en de Marspoortstraat staan stands van uiteenlopende ondernemers en ambachtslieden. Er worden verschillende workshops gehouden. Zo kan je smeden in de smidse van Cornelis Pronk en je creatieve talent ontdekken bij de workshop Kunstkidz van Miriam Verbeek. Of ga aan de slag in het Paviljoen Erfgoed en Restauratie. Aan de Berkelkade 14B kan je bij Coopkracht je eigen website leren bouwen en 3D printen. Wie bouwt de snelste raceauto van afvalmateriaal?

Paviljoens aan de IJsselkade
Op de Groenmarkt en Houtmarkt staan verder workshops rondom design en lifestyle, water en techniek en agro en food. Er zijn muziekinstrumentenmakers, die vertellen over hun vak. Ook opleidingscentra als AOC Oost en Praktijkonderwijs Zutphen zijn aanwezig. Je kan een cartoontekening maken bij ToonWorkz of je in het Walhallab uitleven met kunst, design, techniek, constructie of wat je maar wilt bouwen.

Links op de Bult van Ketjen staan de caravans van de coaches van MooieParels. Daar kun je in gesprek over je toekomst. Want wat wil je later eigenlijk worden? Volg daarna de dromenvangers richting het Proeflokalenproject op het Vispoortplein. Ook hier zijn veel mensen enthousiast met kunst, ambacht en techniek aan het werk.

Demonstraties Reesinkhal
Op de Mars staan twee techniekbussen. Ontdek de wereld van nieuwe en duurzame techniek in het Pakhuis van het Cleantech Center. Bij de Broodfabriek is een demonstratie van het aloude bakkersambacht. In de Reesinkhal zijn de zware grondmachines van de Wissels Groep te bewonderen. Binnen in de hal kan je 3D printen, met hout werken, graffiti bekijken en een workshop van Walhallab volgen. Met hen kun je meelopen naar de Kruittoren. Ook daar zijn demonstraties van de jonge makers.

Festival Ambacht21 is er voor iedereen. Voor de jeugd om te ontdekken hoe leuk het is om met hoofd, hart én handen te werken en voor volwassenen, die zich willen oriënteren op andere beroepsmogelijkheden. Maar ook grootouders en leraren zijn van harte welkom om een blik te werpen op het hedendaagse ambacht. Heel inspirerend is bijvoorbeeld het verhaal van een 52 jarige receptioniste, die zich liet omscholen tot CNC draaier in de metaalindustrie. Kijk op de website voor het volledige programma.


www.ambacht21.nl