Brecht Russchen maakt op 27 september zijn debuut als lid van het prestigieuze boekenpanel van het programma De Wereld Draait Door. Foto: Martijn Siemes
Brecht Russchen maakt op 27 september zijn debuut als lid van het prestigieuze boekenpanel van het programma De Wereld Draait Door. Foto: Martijn Siemes Foto:

Jonge Zutphense boekhandelaar in panel De Wereld Draait Door

Zutphen - Brecht Russchen maakt op 27 september zijn debuut als lid van het prestigieuze boekenpanel van het programma De Wereld Draait Door. De 22-jarige geschiedenisstudent werkt bij boekhandel Van Someren & Ten Bosch in Zutphen en is zelf een fanatieke lezer.

Door Martijn Siemes

"Ik kreeg een telefoontje op 17 augustus, de dag voor mijn verjaardag of ik auditie wilde doen" zegt Brecht Russchen, die al een vaste interviewplek heeft onder de trap in 'zijn' boekhandel aan de Turfstraat. "Misschien dat Matthijs van Nieuwkerk, die hier ook klant is, mij heeft opgemerkt en het aan zijn redactie door heeft gegeven. Twee dagen later mocht ik een 'pitch' komen geven over twee boeken die ik zelf uit mocht kiezen. Ik koos voor Guus Kuijers' vijfde deel van 'De Bijbel voor ongelovigen' en 'Wapenbroeders' van Louis-Paul Boon. Op 29 augustus kreeg ik het telefoontje dat ik mee mocht doen."

Brecht werkt nu anderhalf jaar bijna full-time bij Van Someren & Ten Bosch. Hij gaat binnenkort beginnen aan een studie geschiedenis in Utrecht. In de weekenden blijft hij bij de boekhandel werken.

Russchen: "Ik ben altijd al een lezer geweest. Als kind had ik al belangstelling voor de geschiedenis en las ik al de boeken voor volwassenen. Ik had een hele grote encyclopedie 'Geschiedenis van het verval en de ondergang van het Romeinse Rijk' van de 18e eeuwse schrijver Edward Gibbon. Ik begon natuurlijk met het bekijken van de plaatjes maar later las ik het steeds weer."

Maandelijks aan tafel bij Van Nieuwkerk

Lid zijn van het panel is wel hard werken. Een keer per maand schuift Brecht aan bij Matthijs van Nieuwkerk en de andere panelleden en twee weken daarvoor heeft hij een voorbespreking. De boeken die behandeld worden mogen niet ouder zijn dan een maand en dat betekent dat er veel binnen een korte tijd gelezen moet worden.

Russchen: "Ik lees veel, minimaal een uur per dag. Ik lees ook bijna alles, natuurlijk boeken over geschiedenis, maar ook over filosofie, muziekgeschiedenis en heel veel romans. Ik lees alleen geen detectives, dat zal ik aan anderen overlaten."

Op de vraag of hij nu het werk van de Zutphense auteurs extra gaat promoten reageert Brecht als een bekwaam panellid: "Als Zutphense schrijvers goede boeken schrijven zal ik ze misschien meenemen. Je bent als panellid natuurlijk volledig onafhankelijk. We hebben wel hele goede schrijvers in en om Zutphen, H.C. ten Berghe bijvoorbeeld, Gerdien Verschoor of Jolande Withuis."