Eveline Laman Trip-van der Linde onthulde de waterpomp. Foto: PR
Eveline Laman Trip-van der Linde onthulde de waterpomp. Foto: PR Foto:

Laatste parel op de kroon van
Welgelegen teruggeplaatst

Warnsveld - Bij huis Welgelegen werd zaterdag 3 september een feestje gevierd. Een tent in de Overtuin en gekleurde ballonnetjes aan het hek, maakten iedere argeloze voorbijganger daarop attent. Sedert tien jaar wordt elke eerste zaterdag van september de 'Welgelegendag' georganiseerd, die is ingesteld ter nagedachtenis aan jhr. Joan Laman Trip, die veel betekend heeft voor het behoud van dit culturele erfgoed. Dit jaar was dus de 10e keer en er viel nog iets extra's te vieren: de terugkeer van de oude waterpomp, die ooit deel uitmaakte van dit prachtige buiten tegenover de Martinuskerk . Het laatste pareltje op de kroon van dit fraaie Warnsveldse monument.

Het huis dat eerder eigendom was van de families Verloren van Themaat en Laman Trip is nu in het bezit van Nanning en Nelleke de Jong. Zij vestigden er tien jaar geleden een kleinschalige woonvoorziening voor kwetsbare ouderen en streven ernaar dit historische buiten weer geheel in de oude stijl terug te brengen.

Al eerder werden onder andere de rustieke luiken weer opgehangen. De onthulling van de prachtig gerestaureerde waterpomp was het sluitstuk van dit proces. Nanning de Jong vertelde op geestige wijze het 'pompverhaal'. "Die pomp werd door de vorige huurder, Uitgeverij Terra, van het pand verwijderd en dreigde bij het sloopafval te verdwijnen.

Joan Laman Trip liet dit niet gebeuren en ontfermde zich erover en sleepte hem mee naar zijn woning, Huize Alpha. Na het overlijden van zijn echtgenote, Minie Laman Trip – Kleinstarink, werden op de zolder van dit pand twee pompen gevonden. Na deskundig onderzoek bleek de meest verroeste de originele. We hebben hem laten ontroesten en opnieuw in de verf zetten. Compleet gerestaureerd is hij inmiddels terug op de plek waar hij hoort. De officiële onthulling zal nu plaatsvinden door Eveline Laman Trip – van der Linden uit Leiden", aldus de Jong.

De terugkeer van de oude waterpomp

Eveline was de echtgenote van Jonkheer Onno Laman Trip, die tot zijn overlijden op 22 mei 2016 voorzitter van de bewonersraad van de inmiddels door Domus Magnus geëxploiteerde woonvoorziening was. Ten overstaan van familie, bewoners, personeel, vrijwilligers en genodigden trok zij daarna het doek weg en werd de zwart glanzende pomp zichtbaar. Er naast is aan de muur een messing plaatje bevestigd met de tekst 'Deze pomp van omstreeks 1900 is in Huize Alpha bewaard gebleven. Op 3 september 2016 is deze pomp teruggeplaatst en onthuld door Eveline Laman Trip – van de Linden, echtgenote van Jhr. Onno Laman Trip. Onno was de laatste jaren voor zijn overlijden (22-5-2016) voorzitter van de bewonersraad van Huis Welgelegen. Hij werd gekenmerkt door compassie en verbinding'.

Met een tweetal gave solo's van de sopraan Ineke van der Borg, waaronder het bekende Ave Maria van Bach-Gounod, werd het officiële programma afgesloten. In de feesttent werden de gasten daarna nog getrakteerd op Franse chansons door het ensemble Sous le Charme, een wijnproeverij en een smakelijk buffet.