Molen Nooit Gedacht in Warnsveld. Foto: Dirk-Jan Abelskamp
Molen Nooit Gedacht in Warnsveld. Foto: Dirk-Jan Abelskamp Foto:

Molen Nooit Gedacht icoon in
Warnsvelds dorpsbeeld

Warnsveld - ?Tijdens de Open Monumentendag op 10 september is het mogelijk een bezoek te brengen aan molen Nooit Gedacht in Warnsveld.

De molen is een bekend symbool geworden voor Nederland. Een machtig werktuig waarmee we land wisten te winnen van onze waterrijke omgeving. En met de wind waren we in staat om in korte tijd grote hoeveelheden graan tot meel te verwerken, hout te zagen, olie te slaan, gerst te pellen tot gort, papier te maken of eikenschors tot looistof te verwerken. De vergaand ontwikkelde molens gaven ons een economische voorsprong ten opzichte van andere landen om ons heen. Bovendien zijn molens een aanwinst in het landschap of het dorpsgezicht. Zeker de moeite waard dus om zaterdag 10 september een kijkje te komen nemen.
De molenaars van de Nooit Gedacht in Warnsveld nodigen u van harte uit om eens te ervaren wat een machtig werktuig zo'n molen eigenlijk is en hopen dat er een heerlijk windje staat, waardoor de kracht van de wind u kan overtuigen van een dynamisch icoon in het Warnsveldse dorpsbeeld. Daarnaast kunt u ook terecht voor een goed zakje meel, en met de inzet van de 'eigen' koekenbakker, een prima pannenkoek.


'Delen verrijkt' jubileum Martinuskerk

Warnsveld - Dit jaar is het 1700 jaar geleden dat Martinus van Tours, naar wie de Martinuskerk te Warnsveld is genoemd, werd geboren in Savaria (Hongarije). Martinus is bekend geworden als bisschop van barmhartigheid en staat vaak symbolisch afgebeeld met een rode mantel, die hij als jonge soldaat deelde met een bedelaar. Veel kerken zijn naar hem genoemd; de naamgevers hebben daarmee willen uitdrukken: 'zo'n gemeenschap willen wij zijn, eentje die deelt'.

Ter gelegenheid van dit jubileumjaar geeft de protestantse gemeente volop aandacht geven aan dit thema 'delen verrijkt'. Er staan tal van activiteiten op stapel, waaronder een Martinuspreuverie op zondag 4 september, deelname aan de kunstroute van de WAQ op 24 en 25 september (benefiet-expositie), een Martinusmaaltijd op 28 oktober en natuurlijk de jaarlijkse lampionoptocht op 11 november.

Inzameling Shelterbox
Ook is er gekozen voor een bijzonder inzamelingsdoel: het internationale noodhulpfonds Shelterbox. Na een ramp biedt een shelterbox een eerste opvang voor een familie van maximaal 10 personen. Met deze kwaliteitstent en andere essentiële gebruiksvoorwerpen om te kunnen eten, drinken en slapen, kunnen mensen die dakloos geworden zijn zich weer tijdelijk redden.

Feestelijke start Martinusjaar
Zondag 4 september om 10.00 uur is de feestelijke start van het Martinusjaar. In en rond de viering rondom 'de mantel van Martinus' zal de Shelterbox volop centraal staan en is er de Martinuspreuverie, waar allerlei producten geproefd kunnen worden die iets te maken hebben met Martinus. En de opbrengst is uiteraard voor de Shelterbox!


Excursie Onderlaatse Laak

Warnsveld/Vorden - Zondag 11 september organiseert natuurorganisatie IVN wel een heel bijzondere excursie: In het grensgebied van Warnsveld en Vorden gaat de wandeling door drie natuurgebieden van natuurmonumenten. Het grootste deel van de tocht vindt plaats op Warnveldse bodem.

De start is in het bosrijke uiterste noorden van het Vordense landgoed Hackfort. Vervolgens gaat de route langs de spoorlijn Zutphen – Vorden tot in het betrekkelijk nieuwe natuurgebied Onderlaatse Laak. Dat is nu een onderdeel van het Groote Veld. Dit deel van de excursie krijgt de meeste aandacht. Voormalige landbouwgronden van bijna 70 hectare groot zijn hier in 2009 opnieuw ingericht met als uitgangspunt het open beekdallandschap van rond 1900. Op de oude essen (hogere delen) is weer graan ingezaaid en er vindt extensieve begrazing plaats. De lagere gronden zijn afgeplagd. Door de Laak weer te laten meanderen en ondieper te maken moeten de lagere gronden opnieuw nat worden. Graanakkers, bloemrijke hooilanden/graslanden, natte gebieden en vruchtdragende struwelen bevorderen een nieuw leefgebied voor insecteneters als vogels en amfibieën. Door de aanleg van vier poelen, die aansluiten op de poelen van het landgoed het Waliën, kan de kamsalamander zijn leefgebied uitbreiden.

Na de pauze voert het laatste gedeelte van de wandeling door het bosgebied van het landgoed het Waliën. Dit bos is eind 19e eeuw aangelegd tijdens de grootschalige ontginning van de heide. De natuurgidsen van het IVN Noord-Midden Achterhoek zullen tijdens de wandeling nog veel meer vertellen over dit wel zeer gevarieerde landschap.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden, maar een vrijwillige bijdrage is van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. De route is 5.5 kilometer lang en duurt ongeveer twee uur. Start om 14.00 uur op de kruising van de Oude Borculoseweg en de Warkenseweg te Warnsveld. Voor meer informatie, neem contact op met Willem Boerman.


Willem Boerman: 06-50586340

w.boerman@kpnmail.nl