Ferdi (l), bewoner van Woon-oord, Steven Siebelink, initiatiefnemer en Miranda Broer, Stichting Philadephia. Foto: Martijn Siemes
Ferdi (l), bewoner van Woon-oord, Steven Siebelink, initiatiefnemer en Miranda Broer, Stichting Philadephia. Foto: Martijn Siemes Foto:

Cliënten Zonne-oord genieten enorm van motordag

Zutphen - De klinkers dreigden afgelopen zaterdagochtend eventjes uit de straat te trillen toen een tiental motoren met zijspan op bezoek kwam bij de bewoners van Zonne-oord aan het Zwanevlot. Voor het vijfde jaar vond daar namelijk de Motorrun plaats. Speciaal voor cliënten, familieleden en personeel van de wooninstelling van Stichting Philadelphia werden er rondritjes door de stad georganiseerd, waarbij iedereen plaats mocht nemen in de zijspan.

Door Martijn Siemes

Woon-oord is een plek waar mensen met een verstandelijke handicap samen begeleid kunnen wonen. De bewoners staan al snel klaar om de motoren te bekijken en om mee te rijden. Met de helm op en de duim omhoog stappen ze lachend in.

"We hebben vandaag al twee korte ritten gemaakt door de binnenstad", zegt Paulo Hoedemakers (69) uit Zeist, een van de deelnemende motorrijders: "Ze kunnen het door hun handicap niet altijd goed kenbaar maken, maar je merkt wel dat ze het geweldig vinden." Hoedemakers reed vorig jaar ook al mee, maar toen met een brandweerbus.
Hij is er samen met zijn motorrijdende vriendengroep 'De Gloeiende Spiekers'. Ze rijden vaker mee met dit soort 'sociale ritten' in onder andere Baarn en Doesburg. Hoedemakers: "In mijn kennissenkring ken ik veel mensen met familieleden die een verstandelijke beperking hebben. Het is geweldig dat je deze mensen een onvergetelijke dag kunt bezorgen en voor ons zelf is het ook heel leuk om te doen."

Initiatiefnemers
De Motorrun is een initiatief van Steven en Helma Siebelink uit Aerdt: "We deden vroeger zelf al mee aan verschillende motorruns voor mensen met een beperking en een paar jaar geleden dachten we: 'we organiseren er zelf ook een'. Dit is de vijfde keer en er doen nu zo ongeveer vijftien voornamelijk klassieke motoren mee."

Miranda Broer, namens Stichting Philadelphia een van de initiatiefnemers voor deze dag, vindt het ook 'superleuk': "Cliënten genieten er enorm van en het is prachtig weer voor een feestje. Het is een leuke dag voor de bewoners, voor de familieleden en ook voor de mensen die hier werken. Het is een keer iets anders voor de cliënten. Ze keken er ook echt naar uit."