Beide kunstenaressen hebben wat hen aansprak vertaald in serie beelden. Foto: PR
Beide kunstenaressen hebben wat hen aansprak vertaald in serie beelden. Foto: PR Foto:

Hedendaagse kunst in monumentale fabriek De IJsselstroom

Zutphen - Tijdens de Open Monumentendag Zutphen staat voormalig stoomwasserij De IJsselstroom in het teken van kunst met de expositie Stille Wateren. De expositie – door Mariska van den Heuvel en Anke Asselman – is te bezichtigen op zaterdag 10 en zondag 11 september van 10:00 tot 17:00 uur.

Stille Wateren is een reis door het uniek gerenoveerde pand via honderden tekeningen, krachtige foto's en installaties. Het werk kenmerkt zich door ritme, herhaling en eenvoudig materiaalgebruik, zoals zwarte inkt op papier of onbewerkte klei.

Beide kunstenaressen ontmoetten elkaar in 2003 op de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en raakten daar bevriend. Hun werkwijze en blik op de wereld om hun heen bevatten veel overeenkomsten, waardoor ze onlangs besloten samen te exposeren. Voor De IJsselstroom maakten zij een op maat gemaakte expositie: "De IJsselstroom bevat ingrediënten die raken aan de inhoud van ons werk. Een spel tussen afstand en nabijheid, chaos en rust, beweging en stilstand. Allebei hebben we op eigen wijze onderzocht wát ons specifiek aansprak en raakt. Wij hebben dit vertaald in een serie beelden."

In 130 tekeningen heeft Van den Heuvel een stroom woorden, beelden en grappen gevat. Elke tekening vertelt een stukje van haar verhaal. De tekeningen van Asselman verbeelden de rust en kracht die De IJsselstroom in zijn eentje aan de dijk uitstraalt. Haar foto's zijn een interpretatie van het alsmaar voortbewegende water dat het gebouw omringt.


www.deijsselstroom.info