De spullen geschonken aan de Vrije School worden uitgeladen. Foto: PR
De spullen geschonken aan de Vrije School worden uitgeladen. Foto: PR Foto:

Inhuizing Vrije School De Berkel

Zutphen - Na weken voorbereiding was het dinsdag 16 augustus zover. Alle spullen die Vrije School De Berkel geschonken heeft gekregen in de vakantieperiode, werden met een vrachtwagen naar de noodschool gebracht.

Diverse units vormen samen het noodgebouw aan de Keucheniusstraat in Zutphen, op de plek waar vroeger het Graaf Ottobad was gevestigd. Deze zijn in een paar weken geplaatst, de binnenkant is echter nog niet af.

De school is dankbaar voor alle schenkingen

Zo'n 25 klussers zijn op het moment nog druk bezig om het pand ook aan de binnenzijde gereed te maken voor het nieuwe schooljaar. Toch konden de spullen al naar het noodgebouw gebracht worden. De schoonmaakploeg had de lokalen schoongemaakt, zodat alle ouders die kwamen sjouwen de spullen naar binnen konden brengen. Zelfs een aantal kinderen hielpen mee!

Dankzij de vele handen was de lege school in rap tempo gevuld met tafels, stoelen, kasten, tafeltjes en kleedjes, spullen voor op de jaarfeestentafel en zelfs een zelfgemaakte poppenkast! Kinderen zagen een kale ruimte veranderen in een klaslokaal.

Bart Brouwer en Sandor Penninga, directeuren van de Vrije School De Berkel, laten weten: "We zijn als school enorm dankbaar voor al deze mooie spullen. Geschonken uit het hart door heel veel mensen! Hartelijk dank daarvoor."


Afval scheiden naar hoger level

Zutphen - Om niet alleen op particuliere basis, maar ook binnen scholen en verenigingen afval te scheiden, heeft gemeente Zutphen een constructief plan uitgewerkt om de komende jaren mee aan de slag te gaan. Educatie is een van de onderdelen waar twee daartoe speciaal in het leven geroepen afvalcoaches zich op gaan richten.

Per inwoner krijgt de gemeente Zutphen 1,18 euro van stichting Nederland van afval naar naar grondstof (Nedvang) om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Nog maar een klein deel daarvan is uitgegeven (onder andere aan een aantal opruimacties en een educatief project bij de voormalige Kaardebol). Voor de komende jaren is er nog een bedrag van 300.000 euro beschikbaar die de gemeente gericht wil gaan inzetten. Nedvang vraagt om een gedegen plan en wil uiteindelijk ook zien wat de effecten van de toegepaste middelen zijn.

Twee zwerfafvalcoaches die (vanuit team beheer) worden aangesteld, gaan het grijze schemergebied tussen informatievoorziening en handhaving bewandelen. Ze gaan zich bezighouden met het begeleiden van scholen en verenigingen om actief afval te scheiden en kunnen worden aangesproken als vraagbaak. In andere gemeenten is de inzet van afvalcoaches nuttig gebleken.
Naast de coaches is er voor de zomer al een start gemaakt met het uitrollen van educatieproject Cleanwise op De Bongerd. Andere scholen volgen daarin nog. Ook wordt in de Zuidwijken een pilot 'gespiegeld inzamelen' gestart. Gescheiden afval wordt aan huis afgehaald, voor het restafval moet een stukje verder worden gelopen; dat is het idee van de nieuwe manier van inzamelen.