Alex Molenaar tijdens de repetitie van Dorst. Foto: Jonathan Miller
Alex Molenaar tijdens de repetitie van Dorst. Foto: Jonathan Miller Foto:

Zutphense theatermaker maakt stuk over Breivik

Zutphen - Het had wereldwijd een enorme impact: de terreuracties van de jonge Noor Anders Breivik. Nu, vijf jaar later, is Breivik de inspiratiebron voor de muziektheatervoorstelling 'Dorst'. De Zutphense schrijver/regisseur Jelle van der Meulen maakt de voorstelling rondom het thema radicalisering in een westerse maatschappij. Eind augustus gaat het stuk in Zutphen in première.

Met de 77 gruwelijke terreurmoorden die hij op zijn geweten heeft lag het publieke oordeel over Breivik al snel klaar: een gestoorde gek, een monster. Maar wie verder in de materie dook vond al snel zijn gedetailleerde beschrijvingen over zijn afkeer van de Islam en wat hij het cultureel marxisme noemt. Jarenlang werkte hij in het grootste geheim en in afzondering aan het ontwikkelen van zijn plan, het produceren van explosieven en het verkrijgen van zware wapens voor zijn aanval op het vakantie-eiland Utøya. Juist in die jaren van geheimzinnigheid en - zoals Breivik het zelf noemt – 'desocialisatie' ligt een wereld vol fascinerende gedachtes en gewoontes verscholen.
De voorstelling 'Dorst' gaat over Breivik tijdens zijn voorbereidingen op de aanslagen. Het publiek ziet hoe hij zich mentaal en fysiek prepareert en hoe hij zijn acties voor zichzelf en de buitenwereld verantwoordt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het publiek aan het denken wordt gezet over dergelijke 'lone wolfs', in dit geval zelfs met een terroristische inslag. Want wat vooral zo schokkend was aan Breivik's acties, is dat hij eigenlijk een heel normale jongeman was midden in een westerse samenleving.

De regie van de voorstelling is in handen van debuterend regisseur Jelle van der Meulen, voor wie de voorstelling geldt als afstudeerproject van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. De rol van Breivik wordt vertolkt door Alex Molenaar (Het Huis Anubis, De Witt of Oranje). Van der Meulen: "ik heb anderhalf jaar onderzoek gedaan naar Breivik's acties; de impact ervan op de Noorse samenleving en de laatste tijd vooral naar zijn beweegredenen. Mijn persoonlijke grote liefde voor Noorwegen maakte het een even lugubere als fascinerende zoektocht."

'Dorst' wordt door de makers een multidimensionale muziektheatervoorstelling genoemd. "Het publiek draagt tijdens de voorstelling een hoofdtelefoon. Dat maakt het een hele individuele en bijna intieme ontmoeting met Breivik. Er zijn per voorstelling ook maar weinig kaarten beschikbaar. Het verhaal moet het hebben van het persoonlijke en de individuele impact. Dat bereik je beter met 50 mensen per keer dan met 500."

'Dorst' speelt op 30 en 31 augustus in Theater Hanzehof in Zutphen. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de maker.


www.jellevandermeulen.nl