De jongerencoaches Annely, Melvin, Santiago, Jesper, Nicole en Robin. In het midden Susanne ten Doesschate Foto: PR
De jongerencoaches Annely, Melvin, Santiago, Jesper, Nicole en Robin. In het midden Susanne ten Doesschate Foto: PR Foto:

Coaching op niveau

Zutphen - 'Get yourself 2getthere', staat te lezen op de flyer die verspreid is door de stad en bedoeld is voor jongeren. Jezelf bij de lurven grijpen, samen, er komen. Het dekt precies de lading van 2GetThere, het coachingstraject voor jongeren door jongeren, dat de komende twee jaar in Zutphen wordt ingezet om jongerenwerkloosheid tegen te gaan.

Door Meike Wesselink

De pilot die in juni formeel startte, resulteerde vorige week al in het eerste succesverhaal, nadat een van de jongeren een passende baan vond. 150 van hen worden de komende twee jaar begeleid in het vinden van werk of een passende opleiding, stage of werkervaringsplek. Susanne ten Doesschate bedacht 2GetThere, nadat ze op projectbasis als loopbaancoach werkte. "Ik had het gevoel nog lang niet klaar te zijn, wilde me met jongeren blijven bezighouden. Zelf heb ik in mijn jeugd soms ook inspiratie gemist, iemand die oprecht op mij afstemde en mij de tent uitlokte. Aandacht en liefdevolle aanwezigheid: dat is wat jongeren nodig hebben om te kunnen ontspannen en van daaruit de verbinding met zichzelf weer terug te vinden."

GroenLinks-fractievoorzitter Liza Luesink stuitte op 2GetThere in haar zoektocht naar kansen voor jongeren. Anderhalf jaar lang zat ze er bovenop, liep stage, ging gesprekken aan, maar dacht in 2GetThere een partner te hebben gevonden die paste bij Zutphen en die een brede groep jongeren zou kunnen aanspreken, óók die groep die de twee jongerencoaches van Het Plein niet konden bereiken. "Die jongerencoaches doen het overigens erg goed. Ze blijven niet achter hun bureau zitten, maar gaan echt de straat op. Hun werkwijze spreekt velen aan, maar ik denk dat de Peer-to-Peer aanpak van 2GetThere juist heel geschikt is voor jongeren die ook minder zichtbaar zijn. Het is écht een verbindend initiatief, gaat dwars door hokjes en systemen heen en dat maakt het denk ik voor jongeren heel aantrekkelijk." Luesink diende een initiatief raadsvoorstel in, er volgde een forumvergadering die werd bijgewoond door een aantal jongeren zelf en dat resulteerde in een raadsbreed enthousiasme en het startschot voor de pilot.

De jongerencoaches van 2GetThere zijn zelf jong, weten hoe lastig het kan zijn om te kiezen, om te solliciteren. Sommigen hebben zelf een uitkering (gehad) of te kampen gehad met problematiek, zoals met drugs of pesten. "We hebben een oproep gedaan voor jongerencoaches uit de omgeving en daar kregen we meer dan 75 reacties op. Om zelf ook professioneler te worden, volgen de jongerencoaches zelf een coachingstraject. De eigen ervaringen kunnen ze weer delen met de jongeren. De aanpak daarbij is heel verschillend. Een van de coaches is kickbokser, dus die gaat als coach op een sportieve manier aan de slag, een ander heeft ervaring als maatschappelijk werker, dus die zal meer het gesprek opzoeken, er is iemand met een commerciële achtergrond, een van de coaches studeert toegepaste psychologie, een ander is politicologiestudent. Maar het gaat er vooral om welke stappen de jongere zelf wil zetten om weer in actie te kunnen komen."

Anoniem
Jongeren die op deze manier gratis gecoacht willen worden, kunnen zich via de website (zie onderaan het artikel) aanmelden en kunnen daarbij aangeven welke coach hun voorkeur heeft. Als ze vragen hebben, kunnen ze met een van hen contact opnemen. Contactgegevens staan op de site. Ten Doesschate: "Dat kan anoniem en dat is fijn. Niemand wil zomaar naar buiten komen als er problemen zijn. Logisch. Anonimiteit, laagdrempeligheid en gelijkwaardigheid maken 2GetThere ook zo succesvol. Én het feit dat we losstaan van welke instantie dan ook. Ervaringen in andere gemeenten hebben uitgewezen dat zo'n zestig tot tachtig procent van de jongeren ook daadwerkelijk geholpen is met het coachingstraject en een baan, opleiding of stage- of werkervarings-plek vindt. Om daar goed in te kunnen slagen, zijn we natuurlijk ook in contact met verschillende ondernemers, onderwijsinstanties en een GGD-arts. Ook met de straatcoaches van Perspectief werken we nauw samen en vervullen we met elkaar een versterkende rol."

2GetThere heeft zich al succesvol bewezen in Arnhem, Rheden, Renkum en in Zuid-Oost Drenthe. De gemeenten Lochem, Doesburg en Almelo en Vijfheerenlanden hebben interesse in het project en ook het Openbaar Ministerie en de reclasseringsorganisaties 3RO hebben interesse getoond. Ten Doesschate heeft ervoor geknokt om haar ideaal waar te kunnen maken. Inmiddels wordt de aanpak erkend en is 2GetThere zelfs door de International Labour Organisation uitgeroepen tot best practice wereldwijd, maar toen ze startte in 2009 leken de beleidsmakers toch wat moeite te hebben met de bottum up-aanpak van Ten Doesschate en veranderingen die daarbij hoorden. "Het eerste jaar startten we in Arnhem en hielpen honderd jongeren op weg, het tweede jaar waren het er al 200 en in het derde jaar hebben we driehonderd jongeren op weg geholpen. De aanpak bleek effectief en dat wordt inmiddels gezien. Maar dat de politiek naar mij toekwam, zoals hier in Zutphen, dat was nieuw voor mij. Het voelde hartverwarmend en verfrissend."

Banlieues
Ten Doesschate beschikt over een zichtbare lading positieve energie en haar oplossingsgerichte denkwijze heeft haar in korte tijd ver gebracht. Ze is vastbesloten om met 2GetThere verder het land in te trekken, maar kijkt ook buiten de grenzen. "De banlieues van Parijs, Molenbeek in Brussel, dat zijn plaatsen waar de jeugdwerkloosheid nog vele malen groter is en waar ik ook graag mijn tanden in zou willen zetten."
Samen met vertegenwoordigers uit Finland, Zweden, Italië en Duitsland is Ten Doesschate Europese strategieën aan het uitwerken om voortijdig schoolverlaten aan te kunnen pakken en een goede aansluiting te zoeken tussen opleiding en werk.

En Liza Luesink, kan die het hoofdstuk jongeren nu afsluiten? "Ik wil graag nog dieper duiken in de drugsproblematiek onder jongeren die in Zutphen behoorlijk groot is. Voor de zomer heb ik samen met D66 en Burgerbelang een motie ingediend waarin we pleiten voor regulering van de wietteelt. Binnenkort brengen we het gesprek op gang om uit te zoeken of dat kan bijdragen aan het terugdringen van de problematiek."


www.2gettherecoaching.nl