Ron Veldhoen kijkt nu weer heel anders tegen de zaken aan. Foto: Meike Wesselink
Ron Veldhoen kijkt nu weer heel anders tegen de zaken aan. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Neerwaartse spiralen kunnen gekeerd bij Het Plein

Zutphen/Lochem - "Er is nog geen dag geweest dat ik met tegenzin naar mijn werk ben gegaan", vertelt Ron Veldhoen (55). Veldhoen is een van de 244 langdurig werklozen die een intensief begeleidingstraject heeft gevolgd via Het Plein om de weg terug te vinden naar betaald werk. Veertig van hen zijn weer back in business. Niet heel veel zou je zeggen, maar als je de kosten van het traject, 481.250 euro, tegenover de 560.000 euro aan uitkeringen zet die ermee bespaard zijn, dan blijkt het traject winstgevend.

Door Meike Wesselink

275 langdurig werklozen, 55+'ers en mensen met een arbeidshandicap worden op een intensieve manier begeleid naar terugkeer op de arbeidsvloer. Het Plein ontving ruim anderhalf jaar geleden 481.250 euro uit het Europees Sociaal Fonds en zocht de samenwerking met 2Work, een bureau dat gespecialiseerd is in loopbaanbegeleiding, outplacement en reïntegratie. Communicatiemedewerker van Het Plein Josine Groen: "Op een laagdrempelige manier wordt gekeken naar wat de kandidaten nu echt willen. Er wordt gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling en wie zover is kan een passende opleiding volgen om zo zijn of haar kansen te vergroten."

Ron Veldhoen, voormalig grafisch technicus en inmiddels al ruim drie maanden een tevreden taxichauffeur, beaamt dat. Veldhoen is een schoolvoorbeeld; vorig jaar oktober startte hij het traject en drie maanden later had hij het chauffeursdiploma op zak. Tot na de zomer werkt Veldhoen op basis van detachering, daarna krijgt hij een contract van het taxibedrijf waar hij werkt. Maar vaste contracten worden in Veldhoens branche vrijwel niet meer gegeven. Taxiritten worden aanbesteed door de gemeente en als zo'n contract na een jaar of twee niet wordt verlengd, wil het bedrijf niet blijven zitten met personeel dat gebonden is aan een contract. En dan is er ook nog een kans dat voor het aannemen van Ron Veldhoen een ervaren taxichauffeur, die soms wel dertig procent meer verdient dan een onervaren, aan de kant is gezet. Dat is niet aan Ron. Ron is dankbaar dat hij na tien jaar een leuke baan heeft waarbij hij soms klanten krijgt die honderduit praten. "Mensen willen soms hun ei kwijt. Dan ben je even net een sociaal werker, zeker als het gaat om een rit naar Amsterdam of Groningen. Maar er zijn er ook die tijdens een lange rit helemaal niets zeggen, of er zijn mensen die boos worden als je iets te vroeg voor hun deur verschijnt. Ik maak van alles mee, er is geen dag hetzelfde."

Door crisis in de grafische sector raakte Ron in 2005 zijn baan kwijt en kreeg de neerwaartse spiraal vat op hem. Hij belandde in echtscheiding en schulden stapelden zich op. De moed om zich om te scholen naar offsetdrukker kon hij niet meer vinden en een periode van schuldsanering en zorgen volgde. "Ondertussen solliciteerde ik overal op, maar keer op keer werd ik afgewezen. Geregeld kwam het voor dat ik helemaal niets hoorde, dan dacht ik 'laat ik er eens achteraan bellen' en dan bleek de baan al vergeven. Voor mijn gevoel hadden die afwijzingen vooral te maken met mijn leeftijd."

"Keer op keer werd ik afgewezen"

Behalve zijn sollicitatieplicht had Ron heel weinig te doen met Het Plein. Blij verrast was hij dan ook dat hij vorig najaar geselecteerd werd voor het traject met 2Work. "Sommige mensen waarmee ik in het traject zat, spreek ik nog. We gingen aan de slag met kaartjes om te onderzoeken waar onze interesses lagen en eigenlijk kwamen we al heel snel uit bij taxichauffeur." Voor Ron geen verrassing want al eerder toonde hij interesse in het beroep, maar zijn toenmalige coach bij Het Plein was in de veronderstelling dat het niet alleen te duur zou zijn, maar ook te hoog gegrepen. Niets blijkt minder waar. Keurig in uniform, met gladgeschoren kin en tevreden blik kijkt Ron nu weer heel anders tegen de zaken aan. Neerwaartse spiralen kunnen worden gekeerd. Josine Groen van Het Plein: "Het gaat om mensen die lange tijd uit het arbeidsproces zijn geweest en die nu weer actief zijn. De winst zit hem niet alleen in de financiën maar heeft ook een maatschappelijke basis."

De 204 deelnemers die nog geen baan hebben, zitten nog in het traject, of zijn bezig aan een opleiding (36 deelnemers), doen ervaring op in het werkveld of houden zich bezig met vrijwilligerswerk (nog eens 36 deelnemers). "Er zijn er die een VIG-opleiding volgen om op het gebied van thuiszorg te worden bijgeschoold en er is iemand die een administratieve opleiding volgt. In september starten nog eens zestien kandidaten met een TIG-opleiding tot lasser."

Een vergelijking met het aantal langdurig werklozen dat volgens het reguliere traject van Het Plein weer hun weg terug vond naar werk, is volgens de communicatiemedewerker moeilijk te maken. "Feit is dat het zittende bestand nooit heel actief is opgepakt. We zijn daarom ook heel tevreden met de resultaten die de samenwerking met 2Work tot nu toe hebben opgeleverd."

2Work is één van de stappen die Het Plein heeft gezet om mensen actiever aan het werk te krijgen én te houden. Een onlangs ondertekend convenant met het UWV moet voorkomen dat mensen met een ww-uitkering in de bijstand belanden en om ook jongerenwerkloosheid tegen te gaan, is onlangs het coachingstraject 2GetThere gestart. De initiatieven kunnen de gemeente flinke besparingen opleveren, zo hebben ervaringen met 2GetThere in andere gemeenten uitgewezen. Het lijkt erop dat er een inhaalslag wordt gemaakt in de organisatie die de afgelopen jaren weinig vooruitgang heeft geboekt.

Om de vaste structuren los te laten, wordt gekeken of de regels die binnen Het Plein gelden wat flexibeler kunnen worden toegepast. Zes actieve uitkeringsgerechtigden richtten de sociale coöperatie De Vrije Stroom op. Deze uitkeringsgerechtigden richten zich (parttime) op hun oorspronkelijke beroep en worden daarbij vrijgesteld van hun sollicitatieplicht. Een deel van het geld dat ze hiermee verdienen mogen ze houden, het andere deel stroomt terug naar de coöperatie én naar de gemeente. Een interessante ontwikkeling om te onderzoeken of de regelgeving van de gemeentelijke instantie niet wat is vastgeroest.