Bij de dames tikte Annette Keurentjes (l) als derde aan. De zussen Marieke en Sanne ten Have (r) vochten om de eindsprint en werden respectievelijk eerste en tweede. Foto: Jos Böhmer
Bij de dames tikte Annette Keurentjes (l) als derde aan. De zussen Marieke en Sanne ten Have (r) vochten om de eindsprint en werden respectievelijk eerste en tweede. Foto: Jos Böhmer Foto:

Eerste H2O Zutphen, de Vrije Slag door de IJssel

Zutphen - Zutphen beleefde zondag 10 juli een ware happening met de eerste editie van H2O Zutphen. 44 deelnemers verschenen er aan de start van deze eerste open water zwemwedstrijd in De IJssel. Bij de hoge waterstand van iets meer dan een week daarvoor was het nog maar de vraag of het door zou kunnen gaan. Op deze warme zondag met een hoge watertemperatuur van rond de 20 graden bleek dat geen probleem. Wethouder Pennings opende het evenement en startte de series weg.

Door Anouk Plantinga

In de categorie dames gingen 15 vrouwen van start. De eindsprint werd uitgevochten door de zussen Marieke (Vorden) en Sanne ten Have (Ruurlo). Zij tikten aan met een tijd van respectievelijk 11.11 en 11.12. De Zutphense Annette Keurentjes tikte 11.35 als derde aan.

Hoewel de organisatie (die zelf deze eis heeft gesteld) en veel zwemmers twijfelden over de toegevoegde waarde van een volledige wetsuit, zei de derde finaliste daarover: "Het was super. Ik vond het zeker wel een toegevoegde waarde om met een wetsuit te zwemmen. Voor het drijfvermogen en de stabiliteit in het water is dit prettig."

Kees Karsten, een van de vier Amsterdamse zwemmers daarover: "Hopelijk is er volgend jaar toestemming voor meer meters en minder wetsuitrubber." Zijn clubgenoot Peter Veer beaamt dat de reis amper opweegt tegen een prachtig evenement dat voor hem na 14 minuten zwemmen voorbij was. De tweede serie heren ging niet alleen rap van start, ook tikten ruim binnen de verwachte tijd Willem van der Sterren uit Zwolle met 10.05 en Kjille Kemperman uit Eefde met 10.15 aan. Oscar Driessen (Raalte) uit de eerste serie had met een eindtijd van 10:26 de derde plaats te pakken.
Het werd een mooi zwemfeestje in de IJssel. Daar zaten jonkies bij, maar deden ook deelnemers van boven de zeventig aan mee. Na hun prestatie was het tijd voor nog een veteraan.

Twijfel over toegevoegde waarde wetsuit

Dini kwam met een tijd van 25.52 binnen. De buddy-line die haar zou verbinden met een van de begeleiders weigerde ze pertinent. Ze zwom geheel op eigen kracht. Op stukken waar dat kan koos ze ervoor om te drijven. Mag dat ook als je 89 bent? Wij vinden van wel!

Informatie over deze wedstrijd vindt u op de website www.devrijeslagdoorzutphen.nl


Kijk voor meer foto's op contact.nl en op achterhoekfoto.nl

Foto: Jos Böhmer
Foto: Jos Böhmer