Het beeld kan niet meer hersteld worden in de oude staat. Foto: PR
Het beeld kan niet meer hersteld worden in de oude staat. Foto: PR Foto:

Vandalen vernielen kunstwerk op Helbergen

Zutphen - In het afgelopen weekend hebben vandalen het kunstwerk op Helbergen vernield, dat vorig jaar bij de opening van Stadsgoed Helbergen is onthuld door wethouder Coby Pennings.

Ria Maasdam, de kunstenaar die het kunstwerk maakte, vertelt: "Toen ik maandag weer op Helbergen kwam zag ik dat het kunstwerk zwaar beschadigd was. Het beeld heb ik met hart en ziel gemaakt en deze vernieling snijdt mij door mijn ziel. Ik ben er kapot van. Het beeld kan in ieder geval niet hersteld worden in de oude staat. Wat er verder met het beeld gaat gebeuren weet ik op dit moment nog niet. Voorlopig heb ik het afgezet met lint."
Bij de vernielingen zijn er een aantal karakteristieke grote wortels van het beeld afgebroken en het ijzer is voor een deel naar beneden gehaald. Maasdam maakte het kunstwerk naar aanleiding van het proces van burgerparticipatie van de gemeente om op het zuidelijk deel van Helbergen leegstand te voorkomen.

"Samen met de Stadswerkplaats, de tuinbouwactiviteiten van de Vrije School, de volkstuinen, de tien tijdelijke woningen van 2 Open en mijn atelier maken wij, van een stuk leegstand, een bloeiend en dynamisch stukje Zutphen."

Het oorspronkelijke kunstwerk zoals onthuld bij de opening van Stadsgoed Helbergen. Foto: PR