Hoogspringen tijdens de Special Olympics, zaterdag in Heumensoord. Foto: Maarten Buser
Hoogspringen tijdens de Special Olympics, zaterdag in Heumensoord. Foto: Maarten Buser Foto:

De Special Olympics naar Achterhoek

HEUMENSOORD/ACHTERHOEK - Over twee jaar, in 2018, komt er een groot evenement naar de Achterhoek: de nationale Special Olympics, een groot sportevenement – niet te verwarren met met de Paralympics. De sporters hebben een verstandelijke beperking of het Syndroom van Down, maar dat wil zeker niet zeggen dat er niet op hoog niveau gesport wordt, integendeel. Op 2 en 3 juli was dat te zien in Nijmegen, Wijchen en Groesbeek, waar de 2016-editie gehouden werd. Op het programma stonden onder meer atletiek, wielrennen en judo – sporten die ook bij de reguliere Olympische Spelen beoefend worden – maar ook bowlen en skeeleren.

Door Maarten Buser

De sfeer is bijna bedrieglijk gemoedelijk: hoewel 'officieel' niet winnen maar deelnemen voorop staat, zijn de sporters duidelijk erg fanatiek. Een wielrenster laat haar teleurstelling duidelijk merken aan haar trainer: "Ik baal echt van de vierde ronde." Daarin verschillen deze wedstrijden en hun deelnemers niet van hun 'gewone' evenknieën. Het verschil is hoogstens dat een overenthousiaste hoogspringer zijn sprong over wil doen en teruggefloten wordt met: "Jij mag hierna weer."
Hoewel 2018 nog ver weg klinkt, is de Achterhoekse organisatie de laatste maanden hard aan de slag geweest. Op 2 juli werd weliswaar pas de officiële overeenkomst getekend, die de Achterhoek als nieuwe locatie aanwijst, maar daarvóór is er al veel werk verzet. René van Gils, voorzitter van de bestuursgroep, vertelt: "De overeenkomst geeft ons het recht om de Special Olympics in 2018 te organiseren, maar ook de plicht om dat goed te doen. Pas zodra je kunt garanderen dat het evenement daadwerkelijk gehouden kan worden, kun je tekenen. Vanaf november 2015 zijn we bezig geweest om dat in orde te maken. We hebben bijvoorbeeld al de huisvesting geregeld: vakantiepark Marveld in Groenlo kan de 3000 mensen – zo'n 2000 sporters en 1000 begeleiders – meerdere nachten onderbrengen. Dat wordt ons Olympisch dorp." Het vervoer is ook geregeld: vervoerder Arriva wil die taak op zich nemen. Tijdens de 2016-editie werd duidelijk dat de Special Olympics zich op een groot terrein afspelen. Perscontacten en organisatoren kwamen op 2 juli in Nijmegen kijken, en moesten steeds met de bus van locatie naar locatie; de ritten duurden overigens hoogstens een kwartier. In de Achterhoek zal het niet anders zijn. Van Gils: "De grootste afstand tussen ons Olympisch dorp en een sportlocatie is 17 kilometer. De afstanden zijn niet groter dan die tussen de wijken van een grote stad."

Over grote steden gesproken: de Achterhoek was in een spannende strijd omtrent de organisatie verwikkeld met Den Haag. Beide partijen behaalden hoge scores. De Zuid-Hollandse stad scoorde een 9; de Achterhoek ging daar met een 9.6(!) overheen. Van Gils: "De goede accommodaties in de Achterhoek werden erg gewaardeerd, net als de gezelligheid. En 'naoberschap' natuurlijk: veel mensen boden aan te komen helpen." Hij heeft veel lof voor de organisatie van deze editie: "Hier ging het heel goed. Wij willen het graag net zo goed doen." Volgend jaar zijn er eerst regionale wedstrijden, waarin het niveau van de sporters bepaald kan worden. De deelnemers worden namelijk in groepen geplaatst met anderen die op hetzelfde niveau zitten, zodat de competitie gezond blijft. Daarnaast worden er voor sommige sporten ook afzonderlijke wedstrijden gehouden, met hetzelfde doel.

De sporten worden door een breed publiek bijgewoond; met of zonder beperking. Er staat veel publiek buiten naar de wielrenners te kijken. Maar ook de relatief onbekende sport bocce (een sport die wel wat lijkt op jeu de boules en bowls; red.) heeft enthousiaste liefhebbers. De Special Olympics hebben als doel ook de integratie van mensen met een beperking te bevorderen, en dat ging de afgelopen dagen zeker de goede kant op. Elke prestatie werd onthaald met een groot applaus, en een terecht trotse blik van de sporter. Tijdens de 2018-editie zullen niet alleen de sporters in het zonnetje gezet worden, maar ook de Achterhoek zelf. En dat mag zeker wel, voor een gebied dat wars is van opschepperij. Het is dan eigenlijk ook geen grootspraak als beweerd wordt: "Naoberschap is een garantie dat het in 2018 goedkomt."

De ondertekening van de intentieverklaring. Foto: Maarten Buser