De voorzitters van Stichting Oude Gelderse Kerken en de Protestantse Gemeente Zutphen Annelies van der Kolk en Adriaan van Oosten aan de vooravond van de overdracht. Foto: Meike Wesselink
De voorzitters van Stichting Oude Gelderse Kerken en de Protestantse Gemeente Zutphen Annelies van der Kolk en Adriaan van Oosten aan de vooravond van de overdracht. Foto: Meike Wesselink Foto:

Stichting Oude Gelderse Kerken heeft ambitieuze plannen voor Walburgiskerk

Zutphen - De Walburgiskerk is niet langer van de Protestantse Gemeente Zutphen. Na bijna duizend jaar in Christelijke handen, is het beheer van de kerk dinsdagavond 5 juli overgedragen aan de Stichting Oude Gelderse Kerken.

Door Meike Wesselink

"Het is niet voor iedereen een feestelijke gebeurtenis", aldus Adriaan van Oosten van de Protestantse Gemeente. "Het is ook emotioneel, maar er staat tegenover dat de kerk nu in handen is van een groep mensen met expertise. Voor ons was het niet langer haalbaar om de kerk te bezitten. Financieel, maar ook inhoudelijk. Het is onze kerntaak om ons bezig te houden met de kerkelijke gemeente en niet met het gebouw."

De formele overdracht afgelopen dinsdag ging gepaard met een avondvullend programma waar vanzelfsprekend orgelspel niet ontbrak. Halverwege de avond presenteerde voorzitter van Stichting Oude Gelderse Kerken, Annelies van der Kolk, de nieuw opgerichte stichting Walburgiskerk Zutphen. Om te zorgen dat er meer activiteiten in de kerk worden georganiseerd, is de stichting (met Gert Vrieze als voorzitter, Herman Krans als vicevoorzitter en secretaris, André Verburg als penningmeester en de bestuursleden Arjen Woudenberg en Ben Wamelink) in het leven geroepen. Zaken als de World Press Photo-expositie, openstelling van de kerk en toren worden binnen de stichting overlegd. Voor exploitatie en onderhoud komt de stichting om de hoek kijken. "Prioriteit ligt nu bij de verwarming. Die moet op orde zijn willen we activiteiten kunnen bieden. Ook zijn we in gesprek met Musea Zutphen om een deel van de collectie van het Stedelijk museum een plek in de kerk te geven. Het overleg is nog pril maar het gaat over museumstukken die de religieuze ontwikkelingen van Zutphen in kaart brengen."
Ook de wens om de ingang van de Walburgiskerk, zoals oorspronkelijk, aan het 's Gravenhof te situeren, is Van der Kolk niet vreemd. "Als die wens er is, dan zal daar financieel een en ander voor moeten worden ondernomen. De stichting beschikt over een behoorlijk bedrag om de kerk in de toekomst te kunnen te onderhouden, maar voor bijzondere werkzaamheden moeten we andere wegen bewandelen." Adriaan van Oosten vult aan: "Daarom zijn we ook blij met de stichting. Deze bestaat al meer dan veertig jaar en weet hoe fondsen te werven. Er is in dit land veel geld, maar je moet de juiste manier weten om het aan te boren."

De Protestantse Gemeente Zutphen, die de kerk blijft huren voor haar diensten, ontving tijdens de overdracht het symbolische bedrag van een euro, maar heeft daadwerkelijk een eenmalige investering gedaan aan de Stichting Oude Gelderse kerken.

Van de twintig kerkelijke gebouwen die de stichting onder haar beheer heeft, is de Walburgiskerk zonder twijfel de topper. De kerk staat niet voor niets in de top honderd van UNESCO monumenten.