Malala wins International Children's Peace Prize 2013. Foto: PR
Malala wins International Children's Peace Prize 2013. Foto: PR Foto:

Tentoonstelling KidsRights tijdens World Press Photo

Zutphen - Tijdens de World Press Photo in Zutphen zal ook een tentoonstelling van KidsRights in de Walburgiskerk plaatsvinden. KidsRights is opgericht in 2003, met als doel op te komen voor de rechten van kinderen. Dit doen de organisatie door concrete hulpprojecten wereldwijd, onderzoek en advocacy. Men wil vooral kinderen zelf aan het woord laten, zelf hun verhaal laten vertellen en hun plannen voor het verbeteren van de wereld ondersteunen.

Het bekendste podium van KidsRights is de International Children's Peace Prize. Deze wordt sinds 2005 elk jaar toegekend aan een kind dat op moedige en uitzonderlijke wijze opkomt voor de rechten van kinderen. De prijs bestaat uit een bronzen beeld, 'de Nkosi', een studiebeurs voor de winnaar en een geldprijs van 100.000 euro, bestemd voor kinderhulpprojecten in het land van de winnaar.

Marc Dullaert: "De inmiddels wereldberoemde prijs is geboren in de herfst van 2004 op Schiermonnikoog. Ik was daar met mijn gezin en zag 's avonds in het journaal de aankondiging van de nieuwe Nobel Vredesprijswinnaar, Wangari Maathai. Dezelfde avond was er op tv een reportage over Iqbal Masih, een dappere Pakistaanse jongen die opstond tegen kinderarbeid en dit moest bekopen met zijn leven. Hij was pas 12 jaar. Mijn vrouw en ik vroegen ons toen af: waarom is er geen Nobel Vredesprijs voor kinderen?" Ik ben steun gaan zoeken voor het idee bij de Nobel Vredesprijswinnaars, verenigd in de World Summit of Nobel Peace Laureates, onder voorzitterschap van Michail Gorbatsjov. Hij begrijpt wat de bedoeling van de Kindervredesprijs is. In 2005 heeft hij de eerste Kindervredesprijs postuum uitgereikt aan Nkosi Johnson, die opkwam voor de rechten van kinderen met aids."

Sindsdien ontvangt jaarlijks een kind de International Childrens' Peace Prize. Telkens uit handen van een Nobel Vredesprijswinnaar. Telkens gaat het over klein zijn en groot doen. Hun boodschap bereikt miljoenen mensen en heeft een grote impact op de verbetering van de rechten van kinderen. Via deze expositie wil KidsRights u kennis laten maken met de Kindervredesprijswinnaars.