Wethouder René Sueters, Graaf van Gelre en diens schildknaap, Bonnes Vennema, voorzitter van het Wijnhuisfonds. Foto: Martijn Siemes
Wethouder René Sueters, Graaf van Gelre en diens schildknaap, Bonnes Vennema, voorzitter van het Wijnhuisfonds. Foto: Martijn Siemes Foto:

Een nieuwe blik op de Berkelpoort

Zutphen - Het is een van de meest kenmerkende bouwwerken van Zutphen: de Berkelpoort aan de Rijkshage. Al menig schilder en fotograaf viel voor de charme van de prachtige bogen omringd door groen, boven het water van de Berkel. Vanaf deze maand krijgt het publiek echter voor het eerst in eeuwen veel meer te zien. Afgelopen zaterdag 2 juli opende wethouder René Sueters een nieuw trappenhuis waardoor nu ook over de muur gewandeld kan worden.

Door Martijn Siemes

Dankzij Stichting Wijnhuisfonds, Stichting Toeristisch Varen en Stichting Ondernemersfonds Binnenstad Zutphen is er een stalen trap gerealiseerd die de toeristen tot boven op de muur leidt. Vanaf daar kan men vrij over het stuk stadsmuur lopen en de oorspronkelijke trap beklimmen naar de tweede 'trans', het hoogste deel van de muur. Hiermee biedt de muur een prachtig - en voor velen gloednieuw – zicht op de Berkel en de stad. De opening trok dan ook zeer veel publiek, dat na afloop gratis in groepjes van tien de muur mochten beklimmen. Het geheel werd opgeluisterd door authentieke middeleeuwse muziek van het muziekgezelschap Datura en de muur werd verdedigd door in harnas gehulde ridders en schildknapen. Na de opening bood de muur direct zicht op de tewaterlating van de nieuwe fluisterboot 'Walburga', die door wethouder Coby Pennings te midden van de zes andere fluisterboten werd gedoopt.
De omwonenden van de Berkelpoort waren in de eerste instantie niet zo enthousiast over het plan om het monument open te stellen. Bezoekers op de stadsmuur hebben immers vrij uitzicht op tuinen, balkonnen en huiskamers die eerder niet zichtbaar waren. De gemeente is echter met de bewoners van onder andere Sutfene-locatie St. Elisabeth overeengekomen dat de muur alleen beklommen mag worden onder begeleiding van een stadsgids en dat de openingstijden beperkt zullen zijn.

Mensen die de Berkelpoort zelf willen beklimmen kunnen terecht op de website. www.inzutphen.nl

Nog geen vluchtelingen op terrein GGNet

Warnsveld - De noodopvanglocatie op het terrein van GGNet is in gereedheid gebracht om vluchtelingen te ontvangen, maar door de grillige instroom is het nog helemaal niet zeker of de 200 woonunits meteen al in gebruik genomen worden. Vorig jaar september kwamen er nog zo'n drieduizend à vierduizend vluchtelingen per week Nederland binnen, nu zijn dat er nog slechts driehonderd tot vierhonderd. Jeanette Scholten, woordvoerder van het COA: "De stroom vluchtelingen wisselt van week tot week. We kunnen nu niet concreet zeggen dat er vluchtelingen naar Warnsveld gaan komen, maar volgende week kan dat zomaar weer anders zijn." Het asielzoekerscentrum aan de Voorsterallee verwacht half juli de eerste vluchtelingen. Aanvankelijk werd geraamd dat Zutphen op de twee locaties samen zo'n duizend vluchtelingen ontvangt, dat aantal zal in eerste instantie wat lager uitvallen. Op zaterdag 24 september tussen 12.00 en 16.00 uur is er op de Voorsterallee open dag. Geïnteresseerden kunnen dan een bezoek brengen aan het azc.

Er kan nu ook over de muur gewandeld worden. Foto: Martijn Siemes
Afbeelding