Coby Pennings brengt samen met een leerling de eerste volle  PMD-container naar de inzamelwagen. Foto: PR
Coby Pennings brengt samen met een leerling de eerste volle  PMD-container naar de inzamelwagen. Foto: PR

Gemeente neemt initiatief voor afvalscheiding op basisscholen

Feestelijke aftrap op basisschool De Bongerd

Zutphen - Basisscholen in Zutphen kunnen vanaf het nieuwe schooljaar meedoen aan het programma Clean Wise, waarbij de school – net als thuis – afval gescheiden aanlevert. De feestelijke aftrap vond vrijdag 1 juli plaats op basisschool De Bongerd, die als eerste basisschool in Zutphen aan de slag gaat met afvalscheiding.

Voor zowel kinderen als personeel is het een logische stap dat ze op school, net als thuis, het afval gaan scheiden. Bovendien is het voor scholen belangrijk om waardevolle grondstoffen uit het restafval te houden, vanwege de kosten voor verwerking van restafval, maar ook zeker vanwege het milieu. Directeur Elza-Baukje Lap: "Op de Bongerd vinden we het belangrijk om kinderen te leren om zuinig te zijn op Gods schepping; het scheiden van afval past daarbij." Voor de officiële start hadden kinderen uit groep 1 en 2 een speciaal afvalscheidingslied gemaakt, dat in bijzijn van wethouder Coby Pennings ten gehore werd gebracht. Samen met een leerling bracht zij vervolgens de eerste volle PMD-container naar de inzamelwagen. Daarna demonstreerde de chauffeur hoe de containers werden geleegd; ook gaf hij hen tips mee waar ze in het verkeer op moeten letten als ze een inzamelwagen tegenkomen. Scholen die meedoen aan Clean Wise ontvangen een speciale raamsticker, die duidelijk maakt dat de school actief werkt aan gescheiden inzameling en afvalpreventie. Ze worden opgenomen in de normale inzamelroute van Circulus-Berkel.

Eerder konden basisscholen in Deventer, Lochem en Doesburg zich aanmelden; in totaal doen inmiddels bijna 50 basisscholen mee. Ook in Zutphen wordt dit najaar gestart met Clean Wise. Bij de start van het programma krijgen kinderen les over afvalscheiding en een speciale krant om mee naar huis te nemen. In deze krant krijgen ouders en kinderen praktische tips over afvalscheiding en informatie over hergebruik.

Meer over Clean Wise is te vinden op de website van Circulus-Berkel.


www.circulus-berkel.nl/cleanwise