Foto's Jazzfestival 2015. Foto: Cor Dekker
Foto's Jazzfestival 2015. Foto: Cor Dekker Foto:

Driedaags jazzfestival in het hart van Zutphen

Jazz in Zutphen is niet dood maar springlevend

Zutphen - Hoewel Stichting Jazzsociëteit Warnsveld dit voorjaar ter ziele ging, is jazz in Zutphen springlevend. Fred van Eijsden van 'Jazz&So-Zutphen' en Kees Samuels van Zutphen Sportief lanceren een driedaags jazzfestival dat eind oktober in Zutphen zijn eerste editie krijgt.

Door Alize Hillebrink

Luxor heeft 'Tuesday at 10' en de Broodfabriek een maandelijks jazzcafé. In oktober het festival Jazz&So-Zutphen en van november tot april een serie zondagmiddag-jazzconcerten in de Pauw in Warnsveld onder de naam 'Jazz at the Peacock'. Initiatieven van een muziekgenre dat de organisatie van Jazz&So toejuicht. "Nee, het is geen concurrentie integendeel, we willen juist samenwerken."

Na een succesvolle pilot vorig jaar wil jazzliefhebber en spin in het web Fred van Eijsden het dit jaar nog grootser opzetten met maar liefst drie dagen jazz in Zutphen. Met glimmende ogen nipt hij van zijn koffie in één van de deelnemende pubs in de Vaaltstraat. Kees Samuels van Stichting Zutphen Sportief zit naast hem. Van Eijsden port hem in zijn zij: "Kees weet niet veel van jazz, maar de organisatie-tips en tricks leren we van hem." Knipogend: "We moeten het nog een beetje leren. In twee jaar maken we ons de 'methode-Samuels' eigen en daarna kunnen we het zelf." Samuels is een begrip en organisatietalent. Eerder organiseerde hij al grote wielerevenementen als de Giro en de Vuelta in Zutphen.

Jazz at Sutfene
Aan de doelstellingen van de stichting hangt ook een sociaal aspect. De heren willen jazz onder de mensen brengen. Bij de aftrap op vrijdag 28 oktober wordt jazz dan ook letterlijk over de drempel gedragen in verpleeg- en verzorgingshuis Sutfene. Een middagconcert 'Jazz oude stijl' in de lounge.

"Gezelligheid en sfeer, daar draait het om"

Van Eijsden: "Voor de bewoners van Sutfene worden Nederlandse meezingliedjes op jazzy wijze gespeeld door de band 'Winkel van Sinkel' waarbij mag worden meegezongen." Op dag twee volgt 'Jazz at the Marketplace'. De Houtmarkt en Het Rondje gaan terug naar de jaren '20 en '40 met drie streetparade-bands en spectaculaire live dansdemonstraties van de Swinging City Lindihoppers. Ook het publiek mag meeswingen met de charleston en de jive.

Muzikale jazztocht
Op zaterdagavond live jazzmuziek in het IJsselpaviljoen en de Lindi-hop dansgroep. Voor de liefhebbers is er gelegenheid tot dansen. Finale afsluiter op zondag is 'Jazz at the pubs', een gezellige en relaxte muzikale jazztocht langs tenminste twaalf locaties in de Zutphense binnenstad. Sfeer, daar draait het allemaal om en geen grote podia met veel kabaal. "We willen interactie" zegt Van Eijsden. Samuels: "Niet-gezellige bands komen er bij ons niet in. De mensen staan voorop!"

Meer informatie
Festival Jazz&So-Zutphen is van 28 t/m 30 oktober. Meer informatie en aanmelden voor de nieuwsbrief: www.jazzandso-zutphen.nl (zet daarbij wel even het geluid aan).