Dhr. H.J. Wassink, vader van de huidige eigenaar Johan Wassink. Archieffoto: PR
Dhr. H.J. Wassink, vader van de huidige eigenaar Johan Wassink. Archieffoto: PR Foto:

Koffie en Thee De Pelikaan bestaat 4 juli 200 jaar

Zutphen - Maandag 4 juli 2016 viert De Pelikaan Zutphen haar 200 jarig bestaan. Op zich is dat al een uniek gegeven maar het feit dat het adres aan de Pelikaanstraat 200 jaar lang hetzelfde is gebleven maakt het nog meer bijzonder.

Maandag 4 juli tussen 13.00 en 19.00 uur zijn klanten en relaties van De Pelikaan van harte welkom aan de Pelikaanstraat 9 om dit bijzondere feit te vieren. De burgemeester zal namens het gemeentebestuur de gelukswensen aanbieden en Swinginjazz zal een speciaal voor deze gelegenheid geschreven lied ten gehore brengen.

Historie De Pelikaan
Op 4 juli 1816 verkrijgt Gerrit Jan Garsen, winkelier, geboren te Warnsveld op 6 september 1786, bij legaat het winkelpand F 2329. Het eigendom ging van zoon tot zoon over. Totdat Garrit Jan Garsen, ook eigenaar van het naastgelegen pand, besluit er in 1904 het geheel samen te voegen tot één pand, zoals het nu nog steeds is. Tot 1953 bleef de Pelikaan vervolgens in handen van de familie Garsen, maar bij gebrek aan opvolging werd de zaak toen verkocht aan Wassink senior, de vader van de huidige eigenaar.
Uit gegevens blijkt, dat de Fa. Wed. A. Garsen tot 1920 een levensmiddelenzaak was. Ook in die tijd waren de artikelen koffie en thee in deze al 'specialiteiten' en werd de koffie in de eigen 'Stoom-Koffiebranderij' gebrand. Bij oudere Zutphenaren stond de zaak bekend als 'Garsen oaver de wal'. Het winkelinterieur dateert grotendeels ook uit 1904 evenals het uithangbord. Achter de zaak was een groot pakhuis annex stallen, plaats voor het stallen van 70 à 80 paarden. De boeren uit de wijde omgeving, die de markt in Zutphen bezochten, leverden hier hun boter, kaas en eieren af in ruil voor levensmiddelen en veevoer. In 1920 werden de levensmiddelen grotendeels uit het assortiment verwijderd met uitzondering van koffie en thee. Vanaf die tijd is het een speciaalzaak in koffie en thee. Het tijdperk met de Stoom-Koffiebranderij werd hiermee afgesloten.

Regionaal en landelijk, maar ook internationaal heeft de Fa. Wed. A. Garsen als Koffie- en Theehandel De Pelikaan vanaf 1920 grote bekendheid verworven, mede als gevolg van ver doorgevoerde specialisatie. Meer dan 6.000 geregistreerde klanten, verspreid over het gehele land en het buitenland, bestellen regelmatig hun favoriete mengsels. Sinds 2015 wordt De Pelikaan thee zelfs verkocht op 6th avenue in New York City bij Kikkerland.
De Pelikaan bestaat uit een Schenkerij, een cadeaushop en een winkel in koffie en thee. Daarnaast is de Pelikaan ook groothandel in koffie/thee en aanverwante artikelen. In 1991 verwierf De Pelikaan het predicaat 'hofleverancier' ter gelegenheid van het 175-jarig jubileum. In 2015 werd dit predicaat met 25 jaar verlengd. Meer foto's toen en nu op contact.nl

Archieffoto: PR
Foto: PR
Archieffoto: PR
Foto: PR