Fien, Feline, Rozemarijn, Floor, Maaike, Isa, Milou, Norya en Maud maakten een zeer bijzondere buitenbank. Foto: Martijn Siemes
Fien, Feline, Rozemarijn, Floor, Maaike, Isa, Milou, Norya en Maud maakten een zeer bijzondere buitenbank. Foto: Martijn Siemes Foto:

Meiden groep 8 maken zelf pleinbank voor school

"Project past bij andere manier van onderwijs"

Zutphen - Twintig weken waren ze er mee bezig, maar het resultaat mag er zijn. Fien, Feline, Rozemarijn, Floor, Maaike, Isa, Milou, Norya en Maud maakten een zeer bijzondere buitenbank voor het speelplein van de John. F. Kennedy school in Zutphen. Op woensdag 22 juni werden de meisjes en hun bank letterlijk in het zonnetje gezet. De wolken maakten even plaats voor wat zomers licht en zo werd de bank feestelijk in gebruik genomen.

Door Martijn Siemes

De bank is door deze leerlingen van groep 8 gemaakt in Walhallab/de Kruitoren. Eigenlijk zouden de meiden drie creatieve vrijdagmiddagen doorbrengen in deze werkplaats voor jongeren, maar ze waren zo enthousiast en wilden graag iets groots maken, dat ze er veel meer tijd in staken. Voor de meiden was het een bijzondere ervaring: "We moesten zagen, met machines werken, beitelen, vijlen, branden, schuren en lakken. Aan het begin hebben we wel eens gedacht: we kunnen beter stoppen want het is te lastig. Maar we hebben altijd doorgezet!"

Merle Bouwmeester, zelf een jong talent, houtkunstenaar bij het Walhallab en oud-leerling van de John F. Kennedyschool begeleidde de groep meiden en leerde hen hoe ze een pen-en-gatverbinding konden maken. Aan de bank kwam dan ook geen spijker of schroef te pas. Het is heel precies werk en de leerlingen hebben het heel nauwkeurig uitgevoerd.
"Het is een prachtige bank geworden," zegt Miriam Westgeest, directeur van de John F. Kennedyschool trots: "Ik ben zelf ook gaan kijken bij het Walhallab en het was zo mooi om te zien hoe deze meiden in de weer waren met grote apparaten en ze wisten precies welk gereedschap ze moesten gebruiken. Het is ook heel knap hoe ze dit zelf allemaal hebben georganiseerd."

Volgens wethouder Patricia Withagen, die de bank mocht onthullen, past een project als dit bij een andere manier van onderwijs: "Je moet de leerlingen niet te veel bij jezelf houden, stuur ze de stad in. Scholen moeten in de samenleving staan." Meer foto's op contact.nl

Afbeelding
Afbeelding