Flyboarders gingen met fakkels meters de lucht in. Foto: Martijn Siemes
Flyboarders gingen met fakkels meters de lucht in. Foto: Martijn Siemes Foto:

Spectaculaire opening Noorderhaven tijdens IJsselfestival

Ondanks code geel goed bezocht

Zutphen - Afgelopen zondag vond wederom het IJsselfestival plaats. Het weer kreeg code geel en probeerde nog roet in het eten te gooien, maar het festival liet zich niet kennen. Tussen de buien door werden de activiteiten in de stad en aan de IJsselkade goed bezocht en het publiek trok in grote getale naar de Mars voor de spectaculaire opening van de Noorderhaven.

Door Martijn Siemes

"Om 1 uur 's middags begon ik mij toch even zorgen te maken." zegt Genie van Vught, initiatiefnemer van het IJsselfestival dat dit jaar voor de vierde keer plaats vond. "Het begon te onweren en dat is natuurlijk nooit goed. Maar gelukkig klaarde het weer op en kwam het publiek weer terug." Een beetje jammer was het wel. Vanwege het weer was het op sommige momenten op de dag niet zo gezellig bij de vele kraampjes aan de markten en bij de Ijsselkade. Sommige kraamhouders moesten het vanwege de regen vroegtijdig voor gezien houden. Ook de IJssel zelf werkte niet mee. Door het hoge water van de laatste tijd was het niet mogelijk om er met powerboten over te racen.

Gelukkig werden die teleurstellingen meer dan goed gemaakt met de letterlijk spetterende opening van de nieuwe Noorderhaven op de Mars, die gelijktijdig plaatsvond met het IJsselfestival. Met jetski's, reddingsboten, parachutes, helikopters en flyboards werd de rustige nieuwe jachthaven eventjes een kolkende watermassa. Meer dan 1500 mensen hadden zich om het water verzameld terwijl de zon door de wolken brak. Met een druk op de rode knop opende waarnemend burgemeester Carry Abbenhues officieel de jachthaven waarna een luchtacrobate aan een hijskraan haar kunsten liet zien en de flyboarders met fakkels meters de lucht in vlogen. Na afloop vond iedereen weer de weg naar de vele andere activiteiten rondom de haven en het Koelhuis.
Frans Manders, projectcoƶrdinator van het IJsselfestival kijkt tevreden terug op een geslaagd evenement: "We kregen van de kraamhouders wel door dat er minder verkocht werd dan ze hadden verwacht, dus er zullen minder mensen zijn geweest, maar al met al viel ons het aantal bezoekers niet tegen."

Jachthaven even kolkende watermassa

Volgens Manders had een nadeel ook zo zijn voordeel: "Door het hoge water kreeg het publiek wel een hele mooie botenparade voorgeschoteld waarbij ze de boten echt goed konden zien."

Plannen voor volgend jaar
Elk jaar groeit het IJsselfestival en probeert het meerdere evenementen aan elkaar te koppelen. Vorige jaren werkte het samen met Zutphen Loungt en de Boerenmarkt. Dit jaar werd de opening van Noorderhaven aan het evenement gekoppeld en trok het festival verder de stad in. Manders: "Uiteindelijk willen we een IJsselfestival waarbij we alle Zutphense havens met elkaar verbinden."

Voor deze gelegenheid was de nu afgesloten Havenstraat onder de Oude IJsselbrug ook onderdeel van het festival. Dit zal vanaf volgend jaar een boulevard of promenade worden die de IJsselkade met de Noorderhaven gaat verbinden voor voetgangers.

De voorbereidingen voor het IJsselfestival zijn al in volle gang en Frans Manders heeft er duidelijk zin in: "Volgend jaar zijn de internationale Hanzedagen in Kampen. Dit trekt honderduizenden mensen uit de hele wereld naar de regio. Wij willen ons IJsselfestival hier op aan laten sluiten. De contacten zijn gelegd en het ziet er goed uit." Meer foto's en filmpje IJsselfestival, zie contact.nl