Kok Rene Klein heet zijn gasten welkom op landgoed Hackfort. Foto: Alice Rouwhorst
Kok Rene Klein heet zijn gasten welkom op landgoed Hackfort. Foto: Alice Rouwhorst Foto: Alice Rouwhorst

Volop genieten in pop-up restaurant bij landgoed Hackfort

Vorden - Het was voor de vele gasten genieten in hoofdletters afgelopen vrijdag bij de derde keer van Gaon etten van dit jaar. Deze keer op landgoed Hackfort. De ingrediënten waren een fantastische, gezellige sfeervolle mooie zomerse avond met een heerlijk driegangendiner met wijn, bier, muziek en interessante informatie over de wijn- en boomgaard.

Door Alice Rouwhorst

De vele gasten werden ontvangen bij de watermolen met Achterhoekse bubbels of bier. Rob Roth van wijnhoeve Elanova is aangesloten bij de coöperatie Achterhoekse wijnbouwers en is vanaf het begin betrokken bij Gaon en iedere editie aanwezig met de mooie Achterhoekse wijnen. Koos men voor bier dan kreeg men, hoe toepasselijk, een fris Hackfort bier van Brouwerij de Biertafel van Geerart van Doorn. Hij is elke editie aanwezig met zijn bijzondere bier. Molenaar Hans Hissink hield het waterrad draaiende om de rogge van de overbuurman te malen tot veevoer. In verband met het vrijkomende stof had hij de molensteen even stil gelegd, zodat de molen van binnen ongestoord bezichtigd kon worden en hij vragen kon beantwoorden.

Na een korte historische vertelling over het kasteel en uitleg over de gang van zaken bij Gaon door de organisatie nam boswachter Willem Regtop van Natuurmonumenten als een soort rattenvanger van Hackfort de 120 gasten 'op sleptouw' naar de wijngaard van het landgoed. In zijn welkomstwoordje liet hij duidelijk doorschemeren dat de Gaonkaravaan nog lang niet alle mooie plekken van Natuurmonumenten in de regio heeft bezocht en de fijne samenwerking wat hem betreft nog door kan gaan. Dat belooft nog veel meer unieke locaties voor dit pop-up restaurant. Tussen de gangen door namen de gasten in de wijngaard een kijkje en beantwoordde wijnbouwer Martenico Bierman, wiens naam een andere passie doet vermoeden, vragen over zijn 600 wijnstokken die hij op biologische dynamische wijze verbouwd. Hennie Rossel vertelde vol passie over de collectieboomgaard op het landgoed waar vergeten fruitrassen worden gekweekt. Muziekliefhebbers kwamen ook aan hun trekken.

Gezeten in het gras op de rood met wit geblokte servet, die nu als kleedje dienst deed en daarmee een duizend en één dingen doekje werd, konden ze luisteren naar Eric Heutinck en Marcel Schepers. Deze twee freemde mannen van Twee FM zaten op een drijvend podium in een vijver en zongen liedjes met (grappige) teksten in het dialect van eigen makelij. Zij begeleiden zichzelf op gitaar en mondharmonica. Voor deze avond hadden ze zelfs een speciaal Gaonlied gecomponeerd. Hoe leuk is dat! Toehoorders wilden graag een cd van hen, maar Twee FM moest ze helaas teleurstellen. Wat niet is kan nog komen, want tijdens de avond werden er afspraken gemaakt voor een cd opname…

Gasten van heinde en ver
De keukenbrigade van Villa Ruimzicht onder leiding van René Klein had heerlijke gerechten gemaakt met producten uit de regio, zoals brood van bakkerij Van Asselt en vlees van slagerij Vlogman, zuivel van zorgboerderij Urtica allen uit Vorden en fruit en groente van Horstink uit Rha en ijs van de Steenoven uit Hummelo. Deze werden door de vrijwilligers uitgeserveerd aan de veelzijdige gasten komend van heinde en ver, zelfs uit Nieuw- Zeeland! Zij genoten van de dis gezeten onder een tentdoek aan lange, mooi gedekte tafels in een weiland met uitzicht op het kasteel waar de koeien een dag eerder nog rondliepen.www.gaon.nl www.achterhoekfoto.nl