Na Amsterdam is Zutphen de eerste plek in Nederland waar de winnende foto’s van World Press Photo 2016 te zien zijn. Net als vorig jaar is dat in de Walburgiskerk. 
Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau
Na Amsterdam is Zutphen de eerste plek in Nederland waar de winnende foto’s van World Press Photo 2016 te zien zijn. Net als vorig jaar is dat in de Walburgiskerk. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

World Press Photo komt naar Zutphen

ZUTPHEN – De internationale foto-expositie World Press Photo komt ook dit jaar naar Zutphen. Van 15 juli tot en met 7 augustus wordt World Press Photo getoond in de Sint Walburgiskerk. Deze integrale, grote tentoonstelling toont alle winnende foto's van het afgelopen jar van de meest prestigieuze internationale wedstrijd op het gebied van fotojournalistiek. Een, eveneens internationale, jury maakte dit voorjaar de winnaars bekend. De winnende foto, van Syrische vluchtelingen bij de grens tussen Hongarije en Servië, is gemaakt door Warren Richardson.

World Press Photo bestaat al meer dan zestig jaar. Ieder jaar worden de meest indrukwekkende nieuwsfoto's van het afgelopen jaar geselecteerd en veel van deze foto's blijven jarenlang in ieders geheugen gegrift. Denk bijvoorbeeld aan de foto van het napalmmeisje in Vietnam waarmee Nick Ut in 1973 de wedstrijd won. De winnende foto vorig jaar van een homostel in Rusland, gemaakt door de Deense fotograaf Mads Nissen, heeft de discussie over de homohaat weer flink doen oplaaien.
Dankzij de fotografie worden veel heftige gebeurtenissen en mooie beelden zichtbaar voor een groot publiek. Zij tonen de wereld wat er speelt.
Van de meer dan 80.000 inzendingen van 5.775 fotografen uit 128 landen koos de jury winnaars in de categorieën algemeen nieuws, hedendaagse kwesties, langlopende projecten, natuur, sport en hard nieuws. De nieuwste overall winnaar is de Australische fotograaf Warren Richardson. Hij maakte de winnende foto Hope for a new life van Syrische vluchtelingen bij de Hongaars-Servische grens. Pas nadat hij de foto in het donker gemaakt had, werd hem duidelijk dat het een baby was die door het prikkeldraad werd getild. Richardson ontving de prijs in april uit handen van Prins Constantijn. De tentoonstelling World Press Photo was voor het eerst te zien in Amsterdam. Daarna is hij voor iedereen toegankelijk in Zutphen. Daarmee staat Zutphen op de tentoonstellingskalender tussen Oita in Japan en Faro in Portugal.

Sint Walburgiskerk
De Sint Walburgiskerk in Zutphen vormt het decor voor de fototentoonstelling. In de zijbeuken komen de foto's goed tot hun recht. Na het bekijken van de expositie is het ook mogelijk om voor 4 euro per persoon een bezoek aan de inpandige middeleeuwse bibliotheek de Librije te brengen. Deze openbare leeszaal uit de zestiende eeuw is de oudste bibliotheek van Nederland. Het thema World Press Photo keert ook elders in de stad terug. Filmtheater Luxor zal films over fotografie vertonen en wandel- en vaararrangementen kunnen gecombineerd worden met een bezoek aan de World Press Phototentoonstelling.


worldpressphotozutphen.nl