Kleurrijke zeepkisten roetsjen van de helling. Vrije School de Zonnewende had het thema 'Olympische Spelen Rio 2016' aangegrepen voor de Zeepkistenrace.
Kleurrijke zeepkisten roetsjen van de helling. Vrije School de Zonnewende had het thema 'Olympische Spelen Rio 2016' aangegrepen voor de Zeepkistenrace.

Met de meest gekke creaties van de helling

Kist Adriaan van den Endeschool het snelst beneden

ZUTPHEN - Zeepkisten in de vorm van een papegaai, een varken, een toekan of als een compleet sportveld gingen afgelopen zaterdag van de helling op het evenementenveld aan de Gerard Doustraat tijdens de derde Zutphense Zeepkistenrace. De Adriaan van den Ende school had de snelste zeepkist, Vrije School de Zonnewende de mooiste en de poedelprijs ging naar OBS de Waaier voor de meeste pech.

De weergoden hadden helaas geen goede bui, maar de Zeepkistenrace van afgelopen zaterdag was toch een daverend succes. Maar liefst vierhonderd kinderen namen deel aan dit festijn en samen met ouders, broertjes en andere belangstellenden was het terrein ondanks de regenbuien helemaal vol. Het publiek kon genieten van de meest bijzondere creaties die met grote snelheid voorbijkwamen. De zeepkisten gingen per twee van de helling af om onderaan tegen een strobaal te finishen waarna een teamgenoot een opblaasbare stormbaan moest doorlopen. Het was vaak een spannende strijd en de snelste zeepkisten zorgde soms niet voor de snelste tijd.
Spannend en een beetje gevaarlijk. De enthousiaste deelnemers maakten wel eens een stuurfoutje of kwamen zo hard uit de stormbaan gestormd dat de EHBO een paar keer in actie moest komen, maar gelukkig was er geen ernstig of blijvend letsel.
Voor wie de spanning even te veel werd, was er op het veld voor iedereen wat te doen. Een Barrista-bus zorgde voor koffie, een klassieke snackbar zorgde voor puntzakken met friet en de lokale scoutingafdeling gaf verschillende demonstraties over onder andere het bouwen van tenten of knopen van touw.

Zeepkistenrace ondanks buien groot succes

De uiteindelijke winnaar was de Adriaan van den Ende school. Zij wonnen niet alleen de finale, maar zetten ook de snelste tijd neer: 29.97 seconden. Vrije School de Zonnewende had het thema 'Olympische Spelen Rio 2016' vrolijk aangepakt met een uitbundig en kleurrijk versierd autootje met de naam 'Riolientje'.